Karnataka Board SSLC Class 10 Social Science Question Paper with Solutions 2016

Karnataka Board SSLC Class 10 Social Science question paper solutions of 2016 are considered as the best study resource for exam preparation. Students should solve previous year papers to know the exact question paper pattern, weightage of marks, important questions, type of questions, etc. By solving the previous year papers students can analyze their performance so that they can score well in their exam.

It is advisable for students to solve at least 2-3 years of question paper to be thorough with each and every concept. In this article, we have provided solutions pdf of KSEEB SSLC Class 10 Social Science question paper of 2016. All the answers of the questions are provided in the solution explained in detail in an easy-to-understand language. Refer to the solutions after solving the question paper and verify the answers accordingly.

Download SSLC Social Science Question Paper 2016 PDF

Download SSLC Social Question Paper Solution 2016 PDF

KSEEB Class 10 Social Science Question Paper With Solution 2016


 

kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 01
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 02
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 03
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 04
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 05
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 06
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 07
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 08
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 09
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 10
kseeb class 10 previous year social science solutions 2016 11

 

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter in the space provided against each question.

1. The Government of India Act of 1935 is considered as an important document, because it

(A) introduced bicameral governments in provinces

(B) appointed Board of control

(C) formed separate electoral constituencies based on religion

(D) led to the creation of a federal structure in the country.

Answer: D — led to the creation of a federal structure in the country

2. In Group-A list of social reformers and in Group-B their works are given. Identify the group that matches.

Group-A

Group-B

(a) Rammohan Roy

(i) Ghulamgiri

(b) Dayanand Saraswati

(ii) Samvada Kaumudi

(c) Jyotiba Phule

(iii) New India

(d) Annie Besant

(iv) Satyartha Prakasha

a

b

c

d

A

i

iii

ii

iv

B

ii

iv

i

iii

C

iii

ii

iv

i

D

iv

i

iii

ii

Answer: B — (a) — (ii), (b) — (iv), (c) — (i), (d) — (iii)

3. The programme implemented by Government of Karnataka for the development of rural women is

(A) Lok Ayukta

(B) Stree Shakti

(C) Sakshara Bharat

(D) Family planning programme.

Answer: B — Stree Shakti

4. December 10th of 1948 is an important day in the history of UNO, because on that day

(A) Human Rights were declared

(B) UNO was established

(C) Disarmament was achieved

(D) Racial discrimination was ended.

Answer: A — Human Rights were declared

5. Article 24 of our constitution has a great significance, because it prohibits

(A) Employing children for work

(B) Untouchability

(C) Dowry

(D) Corruption.

Answer: A — Employing children for work

6. The exact matching of the marked River Valley projects is

KSEEB Class 10 Social Science 2016

(A) 1 — Nagarjuna Sagar, 2 — Bhakra Nangal, 3 — Kosi

(B) 1 — Bhakra Nangal, 2 — Kosi, 3 — Nagarjuna Sagar

(C) 1 — Kosi, 2 — Nagarjuna Sagar, 3 — Bhakra Nangal

(D) 1 — Nagarjuna Sagar, 2 — Kosi, 3 — Bhakra Nangal.

Answer: B — 1 — Bhakra Nangal, 2 — Kosi, 3 — Nagarjuna Sagar

7. Coastal erosion is more severe along the coast of the state

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Orissa

(D) West Bengal.

Answer: A — Kerala

8. Father of Economic Planning in India is

(A) Dr. M.S. Swaminathan

(B) Dr. Norman Borlaug

(C) Sir M. Vishveswaraiah

(D) Rammohan Roy.

Answer: C — Sir M. Vishveswaraiah

9. Green Revolution indicates

(A) the increase in the production of foodgrains

(B) the increase in the production of fish

(C) the increase in the production of milk

(D) the increase in the production of meat.

Answer: A — the increase in the production of foodgrains

10. The Chairman of Wipro Technologies is

(A) Ekta Kapoor

(B) Dhirubhai Ambani

(C) Naresh Goyal

(D) Azim Premji.

Answer: D — Azim Premji.

II. Answer the following questions in a sentence each:

11. Indians had given much importance to folk history. Why?

Answer: More than 70% of the Indians were illiterate.

12. Why did Swami Vivekananda establish Ramakrishna Mission?

Answer: In order to propagate the ideals of Ramakrishna Paramahamsa.

13. Russians rose in rebellion in 1905 against the Tsars. Why?

Answer: Because of the defeat of Russia in the hands of Japan.

14. How does racial discrimination adversely affect world peace and peaceful co-existence?

Answer: It is inhuman and against human rights.

15. Who fought against the racial discrimination in Africa?

Answer: Nelson Mandela

16. Why was the Equal Wages Act passed?

Answer: To avoid discrimination in remuneration

17. Why was the “Rehabilitation Welfare Fund of Child Labourers” launched?

Answer: To free children from exploitation and to rehabilitate.

18. In North India, temperature will be high during summer season. Why?

Answer: In North India, temperature will be high during summer season

  • The sun rays are perpendicular in the Northern Hemisphere
  • Days are quite long
  • Away from the sea.

19. How can be fallow land utilized for agriculture?

Answer: By adopting technology.

20. Indian farmers sow seeds in the month of June or July and get yields in October. Why?

Answer: This is the period of South-West monsoons. Farmers depend on it for agriculture.

21. What is the cause of the landslide in mining area?

Answer: Due to deep excavation of earth to reach the ore deposits — Loosen the land.

22. Who presents the Central Government budget in the Lok Sabha?

Answer: Central Finance Minister

23. Which bank is called as “Bankers‟ Bank”?

Answer: Reserve Bank of India (RBI)

24. Why were the District Industrial Centres established?

Answer: The District Industrial Centres were established because

  • To establish industries in rural area.
  • To provide integrated administrative support for promotion of small scale industries in rural areas.

III. Answer the following questions in two sentences each:

25. “Scientific developments led to sea voyages.” Justify this statement.

Answer: Use of these scientific instruments made sea voyages easy.

  • Compass
  • Gun powder
  • Naval equipment
  • Maps.

26. Which are the areas of “Hyderabad Karnataka”?

Answer: The areas of Hyderabad Karnataka are

  • Bidar
  • Gulbarga
  • Yadgir
  • Koppal
  • Bellary
  • Raichur.

27. How was Goa liberated from the Portuguese?

OR

How did India deal with the problem of refugees?

Answer: Goa liberated from the Portuguese by

  • Endless struggle
  • Suppressive measures by Portuguese
  • Liberation movement from Satyagrahis
  • Intervention of Indian Army, India took control over Goa (1961).

Answer: Efforts were made to provide these facilities to refugees

  • Shelter
  • Employment
  • Land
  • Education
  • Health care
  • Social environment

28. “Nazi ideology destroyed Germany.” Justify.

Answer: Nazi ideology destroyed Germany by the following ways:

  • Greatness of Aryan race
  • Only Germans are eligible to rule the world
  • Jews are responsible for Germans’ problems
  • Appointment of ministers called ‘Goebels’.
  • Organisation of outfit called ‘Brown shirts’.
  • Mass massacres (Holocaust)
  • Concentration camps
  • Hitler’s ambition — cause for II World War.

29. Communalism is harmful to Nations progress. How?

Answer: Communalism is harmful to Nations progress in the following ways

  • Splits the society on the basis of religion.
  • Creates threat
  • Affects National integrity
  • Leads to social unrest
  • Ruins life and property.

30. IMF plays an important role in solving the economic problems of the world. Justify this statement.

Answer: IMF plays an important role in solving the economic problems of the world

  • Solves economic problems
  • Promotes World Trade
  • Promotes economic stability
  • Promotes sound balance payment
  • Central Bank of central banks
  • Strives to harmonize relations between advanced and poor nations.

31. What is self-help group?

Answer: Self-help group means

  • Self awareness, self motivation and mutual trust
  • Social and economic necessities
  • 10 – 20 members
  • Local groups.

32. The peninsular plateau of India has a great economic significance. Justify.

Answer: The peninsular plateau of India has a great economic significance

  • It has rich deposits of minerals
  • Rivers are helpful for the production of hydro-electricity
  • Black soil, commercial farming.

33. How can we prevent soil erosion?

Answer: Soil erosion can be prevented by

  • Contour ploughing
  • Construction of bunds
  • Development of terraced agricultural field
  • Afforestation
  • Prevention of deforestation
  • Control of livestock grazing
  • Planned use of water
  • Construction of check dams.

34. Mention the differences between Evergreen forests and Desert forests.

Answer: The differences between Evergreen forests and Desert forests are

Evergreen

Desert

Regions receiving more than 250 cm of annual rainfall

Regions receiving less than 50 cm of annual rainfall.

Trees are always green and tall

Short vegetation

Found in Western Ghats, North-eastern states

Found in Thar deserts and its adjoining states

Rose, Teak

Date, Palm

35. Today, it is essential to reduce the use of conventional sources of energy. Why?

Answer: It is essential to reduce the use of conventional sources of energy because

  • Greenhouse effect
  • Global warming
  • Environmental pollution
  • Resources get exhausted.

36. Mention the importance of communication.

Answer: The importance of communication are:

  • To learn about various incidents of different places
  • To create awareness about the policies of the government
  • To speed the developmental process
  • For the development of Trade and Commerce
  • To strengthen the unity and stability of the country.

37. Mention the measures for controlling migration of villagers towards cities.

Answer: The measures for controlling migration of villagers towards cities are:

  • Establishment of industrial areas outside the city limits
  • Giving importance for rural handicrafts
  • Pura project
  • Transportation facilities from cities to rural areas
  • Establishment of satellite towns.

38. Per capita income cannot be a true measure of development. Why?

Answer: Per capita income cannot be a true measure of development because

  • Does not reveal the distribution of income
  • May not increase the standard of life
  • Does not take into consideration education or health.

39. Globalisation has led to environmental degradation. How?

Answer: Globalisation has led to environmental degradation

  • Cities are becoming garbage dumps
  • Causes air, sound, water pollutions.

IV. Answer the following questions in six sentences each:

40. Explain the political and economic causes for the revolt of 1857.

OR

Mention the reforms brought about by the British in the field of Education.

Answer: Political Causes

  • Policy of Doctrine of Lapse
  • Satara, Jhansi, Udaipur, Jaipur came under British control
  • Cancellation of princely titles
  • Removal of kings from the power
  • Unemployment of Soldiers.

Economic Causes

  • Industrial revolution
  • Unemployment of craftsmen
  • Heavy tax on sale of Indian goods.
  • Exploitation of farmers by Zamindars.
  • Inam lands were taken back

Answer: The reforms brought about by the British in the field of Education are:

  • Introduction of systematic education.
  • Foundation laid for English education by William Bentinck.
  • Teaching of western literature, humanities and science.
  • Calcutta, Bombay, Madras — Universities
  • Priority was given for Primary education
  • Establishment of Public Education Department.
  • Lord Curzon worked for the progress of education

41. Mention the factors that influenced the formation of our foreign policy.

OR

Explain India‟s relationship with Russia.

Answer: The factors that influenced the formation of our foreign policy are

  • National interest
  • Geographical aspects
  • Political situation
  • Economic system
  • Defence capability
  • Public opinion
  • International circumstances.

Answer: India’s relationship with Russia

  • Indo-Soviet co-operation continued in political, economic and other fields
  • Russia condemned China’s aggression.
  • Co-operation for Tashkent pact.
  • Entered into 20 years treaty of peace, friendship and co-operation.
  • Russia assisted India to have steel plants at Bhilai and Bokaro
  • Supporting India’s claim for permanent seat in the Security Council of UNO.

42. Explain the constitutional and legal measures undertaken to eradicate untouchability.

OR

Mention the measures for removal of unemployment.

Answer: The constitutional and legal measures undertaken to eradicate untouchability are:

  • Prohibition of practice of untouchability (Art. 17)
  • Untouchability Crime Act, 1955
  • Citizens’ Rights Protection Act, 1976
  • Universal Suffrage, Right to equality
  • Reservation in educational, political, economic and employment opportunities.
  • The regulation of 1989 — State Govt.
  • All citizens are equal.

Answer: The measures for removal of unemployment are:

  • Population control
  • Encouragement to cottage industries
  • Agricultural Development
  • Industrial development
  • Educational reforms
  • Five-Year Plans
  • Encouragement to vocational education
  • Rural development programmes
  • Employment guarantee programme.

43. Which are the major ports of India?

OR

What are the factors influencing the location of an industry?

Answer: The major ports of India are:

  • Kandla
  • Mumbai
  • Marmagoa
  • New Mangalore port
  • Kochi
  • Tuticorin
  • Chennai
  • Vishakhapatnam
  • Paradwip
  • Kolkata
  • Haldia.

Answer: The factors influencing the location of an industry are

  • Availability of raw materials
  • Energy resources
  • Market
  • Transport facility
  • Availability of labour
  • Port facility
  • Land availability at low cost
  • Technology
  • Governmental policies.

44. Explain briefly the significance of rural development.

OR

Mention the aspects of non-tax revenue of the central government.

Answer: The significance of rural development are

  • Development of housing, education, health, hygiene, transport.
  • Improvement of knowledge, skills and capability
  • Making agriculture a profitable and attractive occupation
  • To avoid the migration of rural people to cities
  • To improve small scale and cottage industries
  • Continued employment opportunities for Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other backward classes
  • Providing essential facilities.

Answer: The aspects of non-tax revenue of the central government are:

  • The net profit earned by RBI
  • The net profit generated by the Indian Railways
  • The revenue generated by the post and telecommunications
  • The revenue generated by the public sector industries
  • The revenue generated by the coins & mints
  • Various types of the fees and penalties etc.

45. Mention the advantages of opening a bank account.

OR

Explain the importance of life insurance.

Answer: The advantages of opening a bank account are

  • Facilitates a safe custody of money
  • Helps in making payments
  • Helps in collection of money
  • A/c holders may get advances and loans
  • Helps in smooth financial transactions
  • A/c holders may get safe deposit locker facilities.

Answer: The importance of life insurance are

  • It covers the risk of death, disability or loss
  • It encourages compulsory savings
  • It achieves the purpose of life assured
  • It gives the peace of mind
  • It helps when loss of life occurs
  • It helps for social benefits
  • It promotes investment of funds
  • It facilitates for the payment of debits
  • It provides loan facility
  • Tax relief.

V. Answer the following question in about eight sentences:

46. Give an account of the contributions of Dr. B. R. Ambedkar.

Answer: Contributions of Dr. B. R. Ambedkar

  • Advocated social and economic freedom
  • Fought against caste system
  • Mahad and Kalaram temple movements
  • Established ‘Bahishkruta Hitakarini Sabha’
  • Established ‘Swatantra Karmika Party’
  • Published — Prabuddha Bharata, Janata, Mukanayaka, Bahishkruta Bharata Papers
  • Worked towards the progress of agricultural labours
  • Chairman of constitution drafting committee
  • Served as Law Minister
  • ‘Bharat Ratna’ awarded for his lifetime achievement.

VI. 47. Draw an outline map of India and mark the following:

a) 82 1/20 East longitude

b) River Narmada

c) Coromandel Coast.

KSEEB Class 10 Social Science 2016-1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class