Karnataka Board SSLC Class 10 Social Science Question Paper with Solutions 2017

Social Science 2017 previous year question paper solutions Karnataka Board SSLC Class 10 are of great importance while solving the question paper. Solving previous year question papers students can improve their performance and work on their weak points. Students should solve previous year question papers to know the exact question paper pattern. By having a knowledge of the question paper pattern students will get to know on which topic they need to emphasise more.

Here, to help students we have provided solutions to the Social Science 2017 question paper so that they can refer to it whenever they have any doubt. In order to score good marks in their exam, students should solve at least 2-3 years previous year questions to get a real hand on the final exam paper. It also helps to manage their time management skills.

Download SSLC Social Science Question Paper 2017 PDF

Download SSLC Social Question Paper Solution 2017 PDF

KSEEB Class 10 Social Science Question Paper With Solution 2017


 

kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 01
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 02
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 03
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 04
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 05
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 06
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 07
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 08
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 09
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 10
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 11
kseeb class 10 previous year social science solutions 2017 12

 

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet.

1. One of the main features of the Regulating Act is

(A) it led to the creation of a federal structure

(B) formation of religion based electoral constituencies

(C) establishment of Supreme Court

(D) bicameral Government system was introduced in provinces.

Answer: C — establishment of Supreme Court

2. In Group-A list of leaders and in Group-B the role they played are given. Identify the group that matches.

Group-A

Group-B

(a) Franz Ferdinand

(i) President of Russia

(b) Hitler

(ii) Austrian prince

(c) Mussolini

(iii) Dictator of Germany

(d) Joseph Stalin

(iv) Dictator of Italy

a

b

c

d

A

ii

iii

iv

i

B

i

ii

iii

iv

C

iv

i

ii

iii

D

iii

iv

i

ii

Answer: A — (a) — (ii), (b) — (iii), (c) — (iv), (d) — (i)

3. The headquarters of UNO is located at

(A) Paris

(B) Geneva

(C) Washington

(D) New York

Answer: D — New York

4. The League of Nations was established to maintain peace. But it failed as

(A) the United Nations Organisation was established

(B) the Second World War broke out in 1939

(C) the First World War ended

(D) the Cold War was started between USA and USSR.

Answer: B — the Second World War broke out in 1939

5. ‘Truly, the whole mankind is one’ was declared by the Kannada poet

(A) Ranna

(B) Pampa

(C) Janna

(D) Ponna.

Answer: B — Pampa

6. The exact matching of the marked places in the map is

KSEEB Class 10 Social Science 2017

(A) 1 — Tungabhadra, 2 — Bhakra Nangal, 3 — Kosi

(B) 1 — Hirakud, 2 — Kosi, 3 — Bhakra Nangal

(C) 1 — Bhakra Nangal, 2 — Tungabhadra, 3 — Hirakud

(D) 1 — Kosi, 2 — Hirakud, 3 — Tungabhadra.

Answer: C — 1 — Bhakra Nangal, 2 — Tungabhadra, 3 — Hirakud

7. Export of Mica from India has reduced, because

(A) its production has decreased

(B) its production has increased

(C) substitute for mica is available

(D) it is a non-ferrous mineral.

Answer: C — substitute for mica is available

8. ‘Father of Economic Planning’ of India is

(A) Sir M. Vishweswaraiah

(B) Narayan Murthy

(C) Dr. Norman Borlaug

(D) Dr. Pratap Reddy

Answer: A — Sir M. Vishweswaraiah

9. Ramu wants to save money for his daughter’s marriage in future. The type of Bank account you suggest him to open is

(A) Savings Bank Account

(B) Recurring Deposit Account

(C) Current Account

(D) Term Deposit Account.

Answer: B — Recurring Deposit Account

10. Products of different countries are available in the markets of India, because of the process of

(A) Globalization

(B) Industrialization

(C) Privatization

(D) Urbanization.

Answer: A — Globalization

II. Answer the following questions in a sentence each:

11. What is Kalachakra?

Answer: Viewing history in a cyclic manner.

12. Who was the first President of independent India?

Answer: Dr. Babu Rajendra Prasad

13. Why is Sardar Vallabhbhai Patel called as the ‘Iron man of India’?

Answer: He brought about a successful integration of provinces.

14. Why was Dr. D. M. Nanjundappa Committee formed?

Answer: To remove regional imbalance.

15. Indian foreign policy has been hailed as “Nehru’s Foreign Policy”. Why?

Answer: Indian foreign policy has been hailed as “Nehru’s Foreign Policy”

  • Discharged the duties of Foreign Affairs Ministry successfully.
  • Adopted Non-Aligned Policy.

16. When do Mob changes into Riot?

Answer: Mob changes into Riot when

  • When acts of mob are uncontrolled
  • When they take violent nature
  • When they take destructive nature.

17. Why was Chipko Movement launched?

Answer: Chipko Movement launched to

  • To prevent the destruction of forests
  • To prevent the destruction of environment.

18. The northern plains are called deposited plains. Why?

Answer: It is formed by the deposition of alluvial soil brought down by the rivers.

19. Why was river Damodar called ‘Sorrow of Bengal’?

Answer: It was causing large scale of destruction to life and property in West Bengal.

20. Coastal erosion is more severe along the West Coast of India. Why?

Answer: Because of high tides formed due to South West monsoons.

21. Why should mangrove forests be grown along the coast?

Answer: To prevent coastal erosion.

22. Dr. M. S. Swaminathan is called ‘The Pioneer of Green Revolution’. Why?

Answer: For implementing the improved technology in Indian agriculture.

23. Who stated that ‘The true development of India is the development of its villages’?

Answer: Mahatma Gandhiji

24. Globalization keeps the costs of commodities down. How?

Answer: By the competition between local firms.

III. Answer the following questions in two to four sentences each:

25. Explain the system of Dual Government.

Answer: The system of Dual Government

  • Robert Clive introduced it
  • It was introduced in Bengal
  • British got the Diwani ( land revenue collecting ) rights
  • Administrative functions were carried out by Nawab.

26. Which are the areas of ‘Mumbai Karnataka’?

Answer: The areas of ‘Mumbai Karnataka’

  • Belagavi
  • Vijayapura ( Bijapur )
  • Dharwad
  • Some regions of North Canara.

27. Swami Vivekananda was a great inspiration to the youth. How?

Answer: Swami Vivekananda emphasized on

  • The importance of loving life
  • The individual, his presence and ability
  • The importance of social service
  • The greatness of India at the Chicago Conference of World Religions
  • Indian culture and its importance
  • The importance of the ability of the youth.

28. Explain the effects of the Chinese revolution.

OR

Explain the features of fascism.

Answer: The effects of the Chinese revolution are

  • Community farming was adopted
  • Free education, health and sports facilities.
  • Importance was given to Science and Technology
  • ‘Leap Forward’ project was adopted.
  • Private property was converted to property of the society
  • Cultural revolution brought into force.

Answer: The features of fascism are

  • Intense nationalistic attitude
  • Destruction of enemies
  • Glorification of violence
  • Racial supremacy
  • Imperialist expansion
  • Support to massacres.

29. How does population explosion lead to various problems?

Answer: Overpopulation leads to these problems.

  • Unemployment
  • Illiteracy
  • Poverty
  • Lack of shelter facility
  • Health and hygiene
  • Scarcity of water
  • Shortage of food and lack of nutrition
  • Low per capita income
  • Bad impact on economic progress
  • Lack of civic amenities

30. Explain the effects of terrorism.

Answer: The effects of terrorism are:

  • Heavy damage to men and material
  • Creates heavy psychological impact
  • Negative impact on civilized society and government
  • Creates fear
  • Causes mass destruction.

31. Dowry is a social evil. Explain.

Answer: Women are

  • Being abused
  • Subjected to violence
  • Murdered
  • Tortured ( mentally and physically )
  • Exploited
  • Financial constraints for bride’s family
  • Mental constraints for bride’s family 2
  • Child marriage
  • Female foeticide
  • Female infanticide.

32. “Indian agriculture is gambling with the monsoon winds.” Justify.

Answer: Indian agriculture is gambling with the monsoon winds

  • Agriculture is the main occupation
  • Agriculture depends upon monsoons
  • Failure of rainfall leads to drought
  • Heavy rainfall causes floods, destruction of life and property.

33. Why is it essential to prevent soil erosion?

Answer: Soil erosion leads to accumulation of silt that leads to infertility

  • Floods
  • Change of course of river
  • Reduction of storage capacity of the reservoirs, tanks
  • The volume of water percolating down gets reduced
  • Natural springs dry up
  • Effects the production of agriculture.

34. Mention the characteristics of deciduous forests in India.

Answer: The characteristics of deciduous forests in India are

  • The trees shed their leaves during the dry winters
  • Found in areas receiving 75 cm to 250 cm of rainfall
  • They are spread in 65·5% of the total area of forests.

35. How does Remote sensing technology help in managing natural calamities?

Answer: Pictures taken with the help of remote sensing help in the study of natural calamities like typhoons, cyclones, stormsm, floods, droughts.

36. “Horticulture is witnessing immense progress in India.” Explain.

Answer: India has all the facilities needed for horticulture like

  • Diverse landforms
  • Climate
  • Soil
  • Irrigation facility
  • Labour
  • Market
  • Governmental encouragement.

37. Mention the problems which arise due to human migration from villages to cities.

Answer: The problems which arise due to human migration from villages to cities are

  • Shelter problem
  • Formation of slum areas
  • Leads to immoral and other activities
  • Lack of basic amenities
  • Density and population of cities increase
  • Unemployment problem
  • Leads to dacoity, murders and other criminal activities.

38. It is not appropriate to measure the Nation’s development through National Income. Why?

Answer: It is not appropriate to measure the Nation’s development through National Income because

  • Economic progress cannot take place with increasing population.
  • Comparison of economic development between two countries having different level of population is not appropriate.

39. ‘Entrepreneurship is a creative activity.’ Why?

Answer: Entrepreneurship is a creative activity due to the following reasons:

  • Creating and building something with nothing
  • Knack of sensing of an opportunity
  • An act of turning an opportunity into an action
  • Derive benefits from opportunities.

IV. Answer the following questions in six sentences each:

40. “Various economic changes were responsible for the revolt of 1857.”Justify.

OR

Development in Transport, Communication and Journalism led to the independence struggle of India. How?

Answer: Economic changes are

  • Industrial revolution in England — native industries perished
  • Indian craftsmen became unemployed
  • Cottage industries suffered a death blow
  • Imposition of heavy taxes on Indian goods
  • Zamindars exploited the farmers
  • Right to collect tax given to taluks was withdrawn
  • Inam lands were taken back
  • Financial misery and humiliation felt by the farmers.

Answer: Transport and Communication

  • It made possible to reach every nook and corner of the country
  • Helped to organise Indians
  • Enabled them to exchange, propagate their views and problems
  • Brought people together
  • Caused National Integration.

Journalism

  • Created awareness
  • Newspapers in various languages started
  • Questioned the functioning of the Govt.
  • Reflected the thinking of the people
  • Played a major role in the struggle of indigo farmers.

41. Why is India championing the cause of Disarmament as very essential for the present day world?

OR

The relationship between India and America is cordial. Justify.

Answer: India is championing the cause of Disarmament as very essential for the present day world

  • Eliminating arms and ammunitions gradually
  • Heavy competition in manufacturing marketing and stocking arms
  • Fear of third world war
  • Fear of use of nuclear weapons
  • India is peace loving country
  • Upholds the policy of world peace and mutual co-existence.

Answer: The relationship between India and America is cordial

  • Good relation between large democratic nations of the world.
  • USA has helped us for our five-year plans
  • USA supported India during the Chinese aggression
  • Common concern for curbing terrorism
  • Cordial relationship in the fields of foreign trade, science and technology
  • Cordial relation in the fields of space and education
  • Both the nations are bound by the principles of world peace.

42. Explain the constitutional and legal measures undertaken to eradicate untouchability.

OR

Explain the measures undertaken by the Government to eradicate the problem of unemployment.

Answer: The constitutional and legal measures undertaken to eradicate untouchability are:

  • Prohibition of practice of untouchability (Art 17)
  • Untouchability Crime Act, 1955
  • Citizens’ Rights Protection Act, 1976
  • Universal Suffrage, Right to equality
  • Reservation in educational, political, economic and employment opportunities
  • Eradication of untouchability — special responsibilities to State Govts. — Regulation of 1989
  • Equal opportunities to all citizens.

Answer: The measures undertaken by the Government to eradicate the problem of unemployment are:

  • Population controlling methods
  • Encouragement to cottage industries
  • Agricultural development
  • Industrial developments
  • Educational reforms
  • Five-Year Plans
  • Encouragement to vocational education
  • Rural development programmes
  • Employment-guarantee programmes etc.

43. Which are the major ports of India?

OR

Which are the major industrial zones of India?

Answer: The major ports of India are:

  • Kandla
  • Mumbai
  • Marmagoa
  • New Mangalore Port
  • Kochi
  • Tuticorin
  • Chennai
  • Vishakhapatnam
  • Paradwip
  • Kolkata
  • Haldia

Answer: The major industrial zones of India are:

  • Hooghly Region
  • Mumbai-Pune Region
  • Ahmadabad-Vadodara Region
  • Damodar Valley Region
  • Southern industrial region
  • National Capital region
  • Vishakhapatnam-Guntur region
  • Kollam-Thiruvananthapuram region.

44. Explain Gandhiji’s concept of ‘Grama Swarajya’ in the light of decentralization.

OR

Mention the differences between Public finance and Private finance.

Answer: Gandhiji’s concept of ‘Grama Swarajya’ in the light of decentralization

  • Administrative power to the villagers
  • Responsibility of developing the village to villagers
  • Self-reliant, self-sufficient and prosperous villages
  • Self-reliant, self-sufficient village life is ‘Grama Swarajya’
  • Decentralization ends all kinds of exploitation
  • Upholds human independence and dignity
  • Nurtures human values like compassion and co-operation.

Answer: The differences between Public finance and Private finance are:

Private Finance

Public Finance

Related to the income & expenditure of one person or family

Related to the income and expenditure of the government

Calculate their income before hand and spend it accordingly

Calculation of expenditure first and adjusts income accordingly

Kept confidential

Discussed in the legislative houses and published though the media

Savings facilitates prosperity

Savings leads to the underdevelopment.

45. “Post offices are undertaking various financial transactions too.” Justify.

OR

Why is life insurance essential?

Answer: Post offices undertake various financial transactions:

  • National Savings Certificates
  • Kisan Vikas Patra
  • Monthly Recurring deposits
  • Postal life insurance
  • Postal savings certificates
  • Pension payment
  • Money transfer etc. are being undertaken by post offices.

Answer: Life insurance is essential because

  • To ensure the financial support at the time of death or disability of a person
  • For children’s educational and other needs
  • Constant source of income after retirement
  • For savings plan
  • Ensure monetary help when the earnings are reduced / stopped
  • Financial contingencies in the event of unexpected happenings.

V. Answer the following question in about eight to ten sentences:

46. Explain the role of Moderates in the freedom struggle of India.

Answer: The role of Moderates in the freedom struggle of India are:

  • Moderate Age — the first 20 years of the beginning of INC
  • M. G. Ranade, Surendranath Banerjee, Dadabhai Naoroji, Gopal Krishna Gokhale
  • Trust in British administration and their impartiality
  • Efforts were made to solve the problems within the constitutional framework
  • Taught people about political situations
  • Conducted meetings and discussed problems and placed before the government
  • Forced the government to take up studies about development of industries
  • Explained the ‘drain theory’
  • Critically analysed the ill-effects of the British rule in India
  • Age of Generous Nationalism
  • Forced the Govt. to take up studies about reduction of military expenses
  • Forced the Govt. to take up studies about improvement of educational standards.

VI. 47. Draw an outline map of India and mark the following:

a) Bombay High

b) Konkan Coast

c) Bengaluru.

Answer:

KSEEB Class 10 Social Science 2017

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class