Karnataka Board SSLC Class 10 Social Science Question Paper with Solutions 2018

Karnataka Board Class 10 SSLC Social Science question paper solutions of 2018 prove to be a beneficial study resource while preparing for exam. By practising the previous year papers students can get a hand on real question paper, weightage of marks, important questions, etc. Students should solve previous year papers to understand their preparation level and work on tier weak points. Along with the question paper of Social Science 2018 we have also provided solutions to help students understand the correct methodology.

The question paper is solved accurately and each answer is explained in detail. Refer to the solutions once done solving the question paper to rectify the mistakes. By doing so, students will get to improve their performance. Students the download pdf of solutions by clicking the link mentioned below:

Download SSLC Social Science Question Paper 2018 PDF

Download SSLC Social Question Paper Solution 2018 PDF

KSEEB Class 10 Social Science Question Paper With Solution 2018


 

kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 01
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 02
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 03
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 04
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 05
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 06
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 07
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 08
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 09
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 10
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 11
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 12
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 13
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 14
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 15
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 16
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 17
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 18
kseeb class 10 previous year social science solutions 2018 19

 

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of the alphabet.

1. The Bank Account that is best suitable for businessmen is

(A) Savings Bank Account

(B) Current Account

(C) Recurring Deposit Account

(D) Term Deposit Account.

Answer: B — Current Account

2. ‘Prohibition of Dowry Act’ was passed in the year

(A) 1961

(B) 1987

(C) 1988

(D) 1989.

Answer: A — 1961

3. Direct tax among the following is

(A) Central Excise Duty

(B) Personal Income Tax

(C) Service Tax

(D) Foreign Travel Tax.

Answer: B — Personal Income Tax 1

4. In Group-A list of entrepreneurs and in Group-B enterprises established by them are given. Identify the group that matches.

Group-A

Group-B

(a) Azim Premji

(i) Biocon Ltd.

(b) Dr. Pratap Reddy

(ii) Jet Airways

(c) Kiran Majumdar Shah

(iii) Wipro Technologies

(d) Naresh Goyal

(iv) Apollo Hospitals.

a

b

c

d

A

iv

i

ii

iii

B

i

ii

iii

iv

C

iii

iv

i

ii

D

ii

iii

iv

i

Answer: C — (a) — (iii), (b) — (iv), (c) — (i), (d) — (ii) 1

5. The type of soil which is largely found in Rajasthan is

(A) Alluvial soil

(B) Desert soil

(C) Red soil

(D) Laterite soil.

Answer: B — Desert soil 1

6. The Minto-Morley Reforms of 1909 laid the foundation for the partition of India because it

(A) abolished the Dual Government

(B) established a Board of Control

(C) nominated Indians to the working committee

(D) formed a separate electoral constituency based on religion.

Answer: D — formed a separate electoral constituency based on religion. 1

7. The exact matching of the marked places in the map is

KSEEB Class 10 Social Science 2018

(A) 1 — Amritsar, 2 — Guwahati, 3 — Hyderabad

(B) 1 — Guwahati, 2 — Hyderabad, 3 — Amritsar

(C) 1 — Hyderabad, 2 — Amritsar, 3 — Guwahati

(D) 1 — Allahabad, 2 — Hyderabad, 3 — Amritsar.

Answer: A — 1 — Amritsar, 2 — Guwahati, 3 — Hyderabad 1

8. India successfully supported Nelson Mandela because

(A) India called Nelson Mandela as African Gandhi

(B) Indian foreign policy is against Apartheid policy

(C) India is a leading member of the U.N.O.

(D) India follows N.A.M.

Answer: B — Indian foreign policy is against Apartheid policy 1

9. We observe 10th December as ‘Human Rights Day’ because

(A) Abraham Lincoln abolished slavery on 10th December 1865

(B) Nelson Mandela was released from prison on 10th December 1993

(C) U.N.O. declared Universal Human Rights on 10th December 1948

(D) India declared Fundamental Rights to its citizens.

Answer: C — U.N.O. declared Universal Human Rights on 10th December,

10. Principles of Swarajya and Swadharma advocated by Dayanand Saraswati inspired people to

(A) establish classless society

(B) fight against Sati and child marriage

(C) take part in the freedom movement

(D) bring educational reforms.

Answer: C — take part in the freedom movement. 1

II. Answer the following questions in a sentence each:

11. “Writing history of common people has become a challenge to historians.” Why?

Answer: Writing history of common people has become a challenge to historians

  • Because it doesn’t have documentary evidences
  • Stayed away from knowledge centres
  • Majority of them were illiterates.

12. How did Sir Syed Ahmed Khan educate the Muslim Community?

Answer: Sir Syed Ahmed Khan educate the Muslim Community

  • By establishing Anglo-Oriental College
  • By supporting female literacy
  • Rational thinking.

13. Why did the socialist system collapse in Russia?

Answer: By Glasnost and Perestroika reforms of Gorbachev.

14. Which policy of the British sowed the seed of communalism in India?

Answer: Divide and Rule policy.

15. What is meant by Colonialism?

Answer: The occupying of one nation by another and using the former for the selfish purpose of the latter.

16. Who were the leaders of Chipko Movement?

Answer: Sunderlal Bahuguna and Shri Chandiprasad Bhatt.

17. “Sarva Shiksha Abhiyana” plays an important role in eradication of child labour. How?

Answer: Bringing child labourers to school and giving free education under the programme “From drudgery to school”.

18. Which soil is also called ‘Regur Soil’?

Answer: Black soil

19. Why is ‘National Power Grid’ established?

Answer: To supply power from surplus states to deficit states.

20. Why should we grow Mangrove forests along the coasts?

Answer: To prevent coastal erosion.

21. Which states of India are more affected by cyclones?

Answer: Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Orissa

22. Who presents the Central Budget in Lok Sabha?

Answer: Finance Minister

23. Who stated that the “True development of India is the development of its villages”?

Answer: Mahatma Gandhiji 1

24. Why is Reserve Bank of India called ‘Mother of Banks’?

Answer: It controls all the banking transactions in India.

III. Answer the following questions in two to four sentences each:

25. Which were the factors that helped Europeans to discover new sea route to India ?

OR

What were the results of Battle of Buxar?

Answer: The factors that helped Europeans to discover new sea route to India are

  • Capture of Constantinople by Turks
  • Closure of land route
  • Trade monopoly of Italy to be checked
  • Encouragement of European countries to sea voyages
  • Scientific development
  • Stories about the wealth of Eastern nations
  • Eagerness of missionaries.

Answer: The results of Battle of Buxar are:

  • Defeat of confederate army of Shuja-ud-Daula, Shah Alam and Mir Qasim by the British.
  • British acquired Bengal, Bihar and Orissa.
  • Shah Alam granted Diwani Rights to the British.
  • Robert Clive introduced Dual Government in Bengal.

26. Why do we remember Mysore Wodeyars?

Answer: We remember Mysore Wodeyars because

  • Yaduraya — Krishnaraya — founders
  • Raja Wodeyar — Captured Srirangapattana and made capital of Mysore
  • Kanteerava Narsaraja and Chikka Devaraja Wodeyars — expanded and all-round development
  • Krishnaraja Wodeyar IV — Ramarajya and most progressive among native states.

27. “Formation of Andhra Pradesh based on language was essential to Indian Government.” Why?

Answer: Formation of Andhra Pradesh based on language was essential to Indian Government

  • Potty Sriramulu took to fast unto death — Satyagraha
  • To provide effective administration
  • Demand for linguistic states
  • Marking of linguistic boundaries.

28. “Joseph Stalin moulded Russia into a force capable of challenging America.” How?

Answer: Joseph Stalin moulded Russia into a force capable of challenging America

  • Joseph Stalin introduced Five-Year Plans
  • Encouraged to send satellite into space
  • Assumed leadership of the bloc of Socialist countries
  • Supported liberation struggles of Asian, African and South American countries.

29. Which are the steps taken by the Indian Government to eradicate illiteracy?

Answer: The steps taken by the Indian Government to eradicate illiteracy are

  • Sarva Shiksha Abhiyana
  • National Literacy Mission
  • ‘Sakshara Bharath’ programme
  • Right to Education
  • Free and Compulsory Primary Education
  • Girl child education.

30. How is Food and Agricultural Organization (FAO) working to solve the world problems?

Answer: Food and Agricultural Organization (FAO) working to solve the world problems in the following ways:

  • Improvement of agriculture
  • Providing nutritious food
  • Liberation of world population from hunger
  • Improvement of living conditions of rural people.

31. “In recent days the practice of untouchability in India has started declining.” Give reasons.

Answer: In recent days the practice of untouchability in India has started declining

  • Increase in literacy
  • Constitutional and legal measures
  • Public awareness
  • Urbanization.

32. Differentiate between Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands.

Answer: Differentiate between Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands are

Andaman and Nicobar Islands

Lakshadweep Islands

They are in Bay of Bengal

They are in Arabian sea

Formed by hard volcanic rocks

Formed by corals

204 Islands

43 Islands

33. “Climatic condition of India has a great significance on its economy.” Justify.

Answer: Climatic condition of India has a great significance on its economy

  • Agriculture — main occupation — controlled by South-West monsoons.
  • Less rainfall leads to drought and heavy rainfall leads to floods — cause destruction of life and property.
  • Seasonal, uncertain and unequal distribution.

34. Classify the following trees under Tropical grasslands and Alpine forests of Himalayas:

Silver, Babool, Seesum, Laurel.

Answer: Tropical grassland: Seesum, Babool

Alpine forests of Himalayas: Silver, Laurel.

35. Differentiate between Kharif and Rabi seasons.

Answer: Differentiate between Kharif and Rabi seasons are:

Kharif season

Rabi season

South-West monsoon season

Winter season / post monsoon season

Seeds sown in June-July and crops harvested in September-October

Paddy — major crop

Seeds sown in October November and crops

harvested in February-March

Wheat — major crop

36. How is remote sensing technology helpful during natural calamities ?

Answer: Pictures taken with the help of remote sensing help in the study of natural calamities like typhoons, cyclones, storms, floods, droughts, earthquakes, landslides etc.

37. “Growth of population is a cause for innumerable problems.” Justify.

Answer: Overpopulation leads to following problems:

  • Unemployment
  • Shortage of food and lack of nutrition
  • Illiteracy
  • Poverty
  • Lack of shelter facility
  • Health and hygiene
  • Scarcity of water
  • Low per capita income
  • Slow rate of economic development
  • Political unrest
  • Social problems
  • Lack of civic amenities.

38. How can ‘Inclusive Growth’ of a country be achieved?

Answer: ‘Inclusive Growth’ of a country be achieved by

  • By equal distribution of goods and services and income among all people
  • Increase in per capita income
  • Reduce of poverty, unemployment and inequality
  • Providing nutritious food, adequate clothing, shelter, quality education, health, hygiene to all the people.

39. “Globalization leads to environmental degradation.” How?

Answer: Globalization leads to environmental degradation

  • Urbanization
  • Accumulation of industrial waste in cities
  • Garbage dumps
  • Industrialization — air pollution, noise pollution

IV. Answer the following questions in six sentences each:

40. Explain how the administrative system and economic policy of the British became the causes for the First War of Indian Independence.

OR

Explain how the land revenue system of the British affected the Indian farmers.

Answer: Administrative System :

  • New Civil and Criminal laws applicable only to Indians
  • New rules were not understood by the common people
  • English became the court language
  • British Judges favoured the British.

Economic Policy

  • Industrial Revolution — destruction of cottage industries
  • Indian craftsmen become unemployed
  • Imposition of heavy tax on Indian goods
  • Zamindars exploited farmers
  • Right to collect tax given to taluks was withdrawn
  • Inam lands were taken back
  • Financial misery and humiliation felt by the farmers.

Answer: The land revenue system of the British affected the Indian farmers in the following ways.

  • British introduced Zamindari system, Ryotwari system and Mahalwari system
  • In Zamindari system the right to the land ownership was taken away from the farmers
  • Land tax was fixed based on the area of land
  • Zamindars collected more tax and exploited farmers
  • In Ryotwari system farmers lost the rights to the land, when they failed to pay the tax
  • Government had the authority to dispose of the land
  • All land disputes were to be settled in courts
  • In Mahalwari system Mahaldars collected more tax and exploited farmers
  • The objective of all these systems was exploitation of farmers and amassing wealth.

41. “The relationship between India and China nowadays is strained.” Substantiate.

OR

“India is playing a very important role in upholding the Human Rights.” Substantiate.

Answer: The relationship between India and China nowadays is strained

  • China annexed Tibet against Indian will
  • Indo-China War in 1962
  • China’s claim over Arunachal Pradesh
  • Maoists’ terrorism
  • No International border
  • Line of actual control
  • Nuclear threat
  • Foreign trade challenges
  • Military advancement in border
  • Water dispute.

Answer: India is playing a very important role in upholding the Human Rights

  • India always championed the cause of Universal Human Rights
  • It provided Fundamental Rights in the constitution
  • It provided Right to life, Right to liberty, to security, to equality, freedom of religion, cultural and educational rights
  • Even in General Assembly, it always upheld the human rights
  • India is against genocide and all sorts of exploitation and oppression
  • Through the UNO it always urged the protection of human rights.

42. Explain the remedial measures for unemployment.

OR

Explain the importance of Women’s Self Help Groups.

Answer: The remedial measures for unemployment are:

  • Population controlling methods
  • Encouragement to cottage industries
  • Agricultural development
  • Educational reforms
  • Five-Year Plans
  • Encouragement to vocational education
  • Rural development programmes
  • Employment-guarantee programmes etc.

Answer: The importance of Women’s Self Help Groups are

  • Women’s Self Help Groups are based on self awareness, self motivation, mutual trust and co-operation.
  • Provide equal right, opportunity, responsibility and power to women
  • Socially, economically women empowerment
  • Modern forms of government’s commercial organizations
  • Educational awareness — independent life
  • Help to face atrocities
  • Women’s participation in developmental programmes
  • Help to avoid confrontations by collective responsibility
  • Importance to women’s democratic rights, power and self respect
  • Financial assistance.

43. What are the remedial measures to overcome the scarcity of power?

OR

What are the problems of Road Transport in India?

Answer: The remedial measures to overcome the scarcity of power are:

  • Use of non-conventional resources
  • Giving importance to hydro-electric power generation
  • Use of alternate local energy resources
  • Encouraging the use of non-conventional energy sources
  • Educating the people to minimise the use of energy sources
  • Producing energy from solid waste.

Answer: The problems of Road Transport in India are:

  • Roads are unfit for transportation during rainy season
  • Environmental pollution
  • Traffic jam and accidents
  • Damage due to rain, floods, cyclones
  • Inadequate construction and management
  • Lack of basic needs along the roadside.

44. How did India try to achieve economic development after independence?

OR

How does Rural Development help to the economic development of the country?

Answer: India tried to achieve economic development after independence by following ways

  • Indian Government implemented a regulated economy
  • Tried to establish important and basic industries (iron and steel industry, electricity, heavy machinery industries)
  • Formulated rules and regulations for private industries
  • Imposed restrictions on economic activities
  • Made licensing mandatory for private business
  • Imposed ceiling on the amount of capital investment
  • Decided the prices of essential goods and services
  • Imposed higher tax on imports to protect indigenous manufacturers

Answer: Rural Development help to the economic development of the country in the following ways:

  • Rural Development tackles poverty, unemployment, illiteracy, ill health etc.
  • Provides facilities like education, training, health, hygiene etc.
  • Enhances the knowledge, skills and capacity of work of people
  • Promotes agriculture and agriculture related activities
  • Avoids the migration of rural people to cities
  • Provides essential amenities like electricity, irrigation, transport and communication etc.
  • Establishes food processing centres and enhances the value of agricultural produce
  • Provides employment opportunities to SC, ST and OBC
  • Improves small scale and cottage industries
  • Provides all facilities that are available in urban areas
  • Provides equal benefits of development to rural people
  • Makes agriculture as a profitable and attractive occupation.

45. What are the advantages of insurance?

OR

What are the characteristics of an entrepreneur?

Answer: The advantages of insurance

  • Provides reasonable profit
  • Sense of security
  • Creates employment opportunities
  • Protection of property
  • Solves the social problems
  • Equitable premium to rich and poor
  • Helps for research facilities
  • Removes the risk of loss
  • Encourages economic growth
  • Encourages business competition
  • Promotes International Trade

Answer: The characteristics of an entrepreneur are:

  • Creativity
  • Dynamism
  • Team building
  • Problem solving
  • Risk taking
  • Commitment
  • Innovation
  • Leadership
  • Achievement motivation
  • Goal orientation
  • Decision making.

V. Answer the following question in about eight to ten sentences:

46. Explain the role of Subhash Chandra Bose in the freedom struggle of India.

Answer: The role of Subhash Chandra Bose in the freedom struggle of India are:

  • Netaji was the most prominent among revolutionary fighters
  • Travelled to Vienna, Berlin etc. and organised Indians
  • Established the Congress Socialist Party
  • President of the Haripur Session
  • Opposed the soft attitude of Gandhiji towards war policy
  • President of Tripura Session
  • Established ‘Forward Bloc Party’
  • Opposed the war preparations of the British and participation of India in World war
  • Gained the support of Hitler
  • Tried to organise an army of Indian War Criminals in Germany
  • Leadership of I.N.A. — Captain Lakshmi — Commandant of Jhansi Regiment
  • ‘Delhi Chalo’, ‘Give me blood, I will give you freedom’
  • Planned a military strategy through Rangoon
  • Fierce fighting on the Burma border
  • Died in a plane accident.

VI. 47. Draw an outline map of India and mark the following:

a) 23 1/20 N Latitude

b) Nagarjuna Sagar Project

c) Bhadravati.

Answer:

KSEEB Class 10 Social Science 2018 - 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class