Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers MCQs

Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers MCQs (Questions and Answers) are available online for students. These objective questions are designed by experts, according to the CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise multiple-choice questions are available, to make students learn each concept and lead them to score good marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers MCQs with the given PDF here.

MCQs on Class 8 Exponents and Powers

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Exponents and Powers chapter. Solve each question and choose the right answer.

1. The value of 2-2 is:

A. 4

B. ¼

C. 2

D. ½

Answer: B

Explanation: 2-2 = 1/22 = ¼

2. The multiplicative inverse of 7-2 is:

A. 72

B. 7

C. 1/72

D. 1/7

Answer: A

Explanation: The multiplicative inverse of any value is the one which when multiplied by the original value gives a value equal to 1.

7-2 = 1/72

Hence, 72 x 1/72 = 1

3. 22 x 23 x 24 is equal to:

A. 224

B. 2-5

C. 29

D. 2-9

Answer: C

Explanation: By laws of exponents:

am x an = am+n

22 x 23 x 24 = 22+3+4 = 29

4. 3-2 x 3-5 is equal to:

A. 3-7

B. 3-3

C. 3-10

D. 37

Answer: A

Explanation: 3-2 x 3-5 = (1/32) x (1/35)

= (1/32+5)

= (1/37)

= 3-7

5. 54/52 is equal to:

A. 56

B. 5-6

C. 5-2

D. 52

Answer: D

Explanation: By exponent law:

am/an = am-n

54/52 = 54-2 = 52

6. The value of (34)3 is:

A. 3

B. 312

C. 37

D. None of the above

Answer: B

Explanation: By law of exponent:

(am)n = amn

(34)3 = 34×3 = 312

7. 32 x 42 is equal to:

A. 121

B. 49

C. 144

D. 156

Answer: C

Explanation: By exponent law;

am x bm = (ab)m

32 x 42 = (3×4)2 = 122 = 144

8. 57/67 will give the value:

A. (⅚)7

B. (⅚)0

C. (⅚)-7

D. (6/5)-7

Answer: A

Explanation: By exponent law:

am/bm = (a/b)m

57/67 = (⅚)7

9. 1000+200+50 is equal to

A. 125

B. 25

C. 1/125

D. 3

Answer: D

Explanation: By exponent law we know:

a0 = 1

1000 + 200 + 50 = 1+1+1 = 3

10. If (–3)m+1 × (–3)5 = (–3)7, then the value of m is:

A. 5

B. 7

C. 1

D. 3

Answer: C

Explanation: (–3)m+1 × (–3)5 = (–3)7

(-3)m+1+5 = (-3)7

(-3)m+6 = (-3)7

Since, base are equal on both the sides, hence if we compare the powers,

m+6 = 7

m=7-6 = 1

11. Find the multiplicative inverse of 5-3.

A. 53

B. ⅕

C. 52

D. 5-2

Answer: A

Explanation: The multiplicative inverse of 5-3 is 53.

5-3 x 53 = 1

12. The multiplicative inverse of 1/32 is:

A. 3-2

B. 32

C. 3

D. ⅓

Answer: B. 32

Explanation: The multiplicative inverse of 1/32 is 32.

1/32 x 32 = 1

13. What is the value of 42 x 4-2?

A. 16

B. 8

C. 1

D. 0

Answer: C.1

Explanation: 42 x 4-2

By law of exponents:

= 42+(-2) = 42-2 = 40 = 1

14. (⅓)2 is equal to:

A. 9

B. -9

C. -1/9

D. 1/9

Answer: D. 1/9

Explanation: (⅓)2 = (⅓ x ⅓) = 1/9

15. What is the value of (22 + 32 + 42)0?

A. 9

B. 0

C. 1

D. 14

Answer: C.1

Explanation: The value of  (22 + 32 + 42)0 is 1.

By exponent law, any value raised to the power 0 is equal to 1.

16. (-1)20 is equal to:

A. -1

B. 1

C. 0

D. 20

Answer: B.1

Explanation: (-1)20 is equal to 1 because if a negative number is raised to the power of an even number, then the resulting value will be positive.

17. 700000000 is equal to:

A. 7 × 108

B. 7 × 107

C. 7 × 106

D. 7 × 109

Answer: A. 7 × 108

18. 865000 is equal to:

A. 8.65 × 105

B. 8.65 × 103

C. 8.65 × 106

D. 8.65 × 104

Answer: A. 8.65 × 105

19. 1.8 × 1011 is equal to:

A. 180000000000

B. 18000000000

C. 1800000000

D. 1800000000000

Answer: A. 180000000000

20. 0.09 × 1010 is equal to:

A. 900000000

B. 9000000

C. 9000

D. 9

Answer: A. 900000000

7 Comments

  1. Exceptional, superb

  2. nice and helpful

  3. This test helped me in practicing better.

  4. thanks a lot for your help this was very helpful

  5. thanks was really helpful and understandable with the explanations 🙂

  6. Thank you, the questions are unique. And explanations are wonderful.

  7. amazing questions they helped me a lot for practicing for my test

Leave a Comment Cancel reply

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class