Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions MCQs

Class 8 Maths Chapter 13 – Direct and Inverse Proportions MCQs Questions are available online for students, with solved answers. These objective questions are designed by our subject experts, according to CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise multiple-choice questions are given at BYJU’S to make every student learn each chapter thoroughly and support them to score better. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions MCQs with the given PDF here.

MCQs Questions on Class 8 Direct and Inverse Proportions with Answers

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Direct and Inverse Proportions chapter. Students need to solve each question here and select the appropriate option.

1. If x = 20 and y = 40, then x and y are:

A. Directly proportional

B. Inversely proportional

C. Neither directly nor inversely proportional

D. Cannot be determined

Answer: A

Explanation: x = 20 and y = 40

Clearly, 40 = 2 x 20

y=2x

y∝x, where 2 is the proportionality constant.

2. If x = 15 and y = 1/30, then x and y are:

A. Directly proportional

B. Inversely proportional

C. Neither directly nor inversely proportional

D. Cannot be determined

Answer: B

Explanation: x = 15, y = 1/30

1/30 = 1/(2 × 15)

y = 1/2x

Hence, y ∝ 1/x, where 1/2 is the proportionality constant.

3. If x and y are directly proportional, then which of the following is correct?

A. x+y=constant

B. x-y=constant

C. xy=constant

D. x/y=constant

Answer: D

Explanation: x∝y

x=ky

k=x/y, where k is a constant.

4. If x and y are inversely proportional, then:

A. x+y=constant

B. x-y=constant

C. xy=constant

D. x/y=constant

Answer: C

Explanation: x∝1/y

x=k/y

xy=k

Where k is a constant.

5. If x∝y and x1=5,y1=210 and x2 = 2, then find y2?

A. 200

B. 84

C. 99

D. 70

Answer: B

Explanation: x∝y

x=ky

x/y=k

x1/y1 = x2/y2

5/210 = 2/y2

y2 = 84

6. If the weight of 12 sheets of thick paper is 40 grams, how many sheets of the same paper would weigh 2500 grams?

A. 750

B. 800

C. 850

D. 950

Answer: A

Explanation: For 12 sheets, weight of paper is 40 grams

Let number of sheets for 2500 is x.

Using direct proportion concept:

12/40 = x/2500

x=(12×2500)/40

x=750

7. The scale of a map is given as 1:300. Two cities are 4 km apart on the map. The actual distance between them is:

A. 1000 km

B. 1100 km

C. 1200 km

D. 1300 km

Answer: C

Explanation: 1:300 = x : y

1/300 = 4/y

y = 4 x 300 = 1200

Hence, the distance between the two cities is 1200 km.

8. If x and y are inversely proportional, then which one is true?

A. x1/y1 = x2/y2

B. x1/x2 = y1/y2

C. x1/x2 = y2/y1

D. x1.x2 = y1.y2

Answer: C

Explanation: x∝1/y

x=k(1/y)

xy=k

x1y1=x2y2

x1/x2=y2/y1

9. 6 pipes are required to fill a tank in 1 hour 20 minutes. If we use 5 such types of pipes, how much time it will take to fill the tank?

A. 120 minutes

B. 96 minutes

C. 80 minutes

D. 85 minutes

Answer: B

Explanation: For 6 pipes, it takes 1 hour 20 minutes

1 hour 20 minutes = 60+20 = 80 minutes

For 5 pipes, let the time taken be x.

This is inverse proportion case:

80 × 6 = x × 5

x = 480/5 = 96

10. If 12 workers can build a wall in 50 hours, how many workers will be required to do the same work in 40 hours?

A. 10

B. 13

C. 14

D. 15

Answer: D

Explanation: 12 × 50 = x × 40

x = (12×50)/40 = 15

11. A man walks 20 km in 5 hours. How much time it will take for him to walk 32 km?

A. 3 hours

B. 4 hours

C. 6 hours

D. 8 hours

Answer: D

Solution: Man walks 20 km in → 5 hours

That means it will take more time to walk 32 km. This is the case of direct proportion. 

20/5 = 32/x

x = 32/4 = 8

12. If 300 Kg of coal cost 6000₹, then find the cost of 120 kg of coal?

A. 1200

B. 2400

C. 3200

D. 4200

Answer: B

Solution: 

300/6000 = 120/x

x = 2400

13. Manvi types 200 words in 30 minutes. How many words she will type in 12 minutes?

A. 100

B. 80

C. 60

D. 50

Answer: B

Solution: 

30/200 = 12/x

x = 12 x 200/30

x = 80

14. If it takes 40 days for 120 men to complete a work, how long will it take for 80 men to complete the same work?

A. 50 days

B. 60 days

C. 80 days

D. 100 days

Answer: B. 60 days

40 × 120 = 80 × x 

⇒ x = 60

15. 6 pipes are required to fill a tank in 80 minutes. How long will it take if only 5 pipes of the same type are used?

A. 96 minutes

B. 102 minutes

C. 106 minutes

D. 108 minutes

Answer: A. 96 minutes

80 × 6 = x × 5

x = 96 

16.  If 12 labours can construct a road in 50 hours, how many labours will be required to construct the same road in 40 hours?

A. 10

B. 12

C. 14

D. 15

Answer: D. 15

12 × 50 = x × 40

x = (12 × 50)/40 = 15

17. If 100 students took 20 days to clean a garden. How many days it will take to clean the garden if 25 more students are added?

A. 10

B. 12

C. 16

D. 18

Answer: C. 16

100 × 20 = 125 × x

x = 16

18. If x = 10 and y = 20, then x and y are:

A. Directly proportional

B. Inversely proportional

C. Neither directly nor inversely proportional

D. Cannot be determined

Answer: A. Directly proportional

x = 10 and y = 20

y = 2 x 10 = 2x

Y is directly proportional to x, where 2 is the proportionality constant.

19. A car takes 18 hours to ride 720 kilometres. Time taken by the car to travel 360 kilometres is:

A. 10 hours

B. 11 hours

C. 9 hours

D. 16 hours

Answer: C. 9 hours

720/18 = 360/x

20. The perimeter of a square and its side is in:

A. Direct Proportion

B. Indirect Proportion

C. Neither direct nor indirect

D. Cannot be determined

Answer: A. Direct Proportion 

1 Comment

  1. It helps me in my exam.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class