Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities MCQs

Class 8 Maths Chapter 9 (Algebraic Expressions and Identities) MCQs are provided online here for students. These multiple-choice questions have been designed by experts referring to the latest CBSE syllabus (2020-2021) and NCERT guidelines. The objective questions are provided chapter-wise at BYJU’S. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

MCQs on Class 8 Algebraic Expressions and Identities

Multiple choice questions (MCQs) are available for Class 8 Algebraic Expressions and Identities chapter. For all the problems there are four multiple options given among which one is the right answer. Solve each question and choose the correct answer.

1. An algebraic expression that contains only one term is called:

A. Monomial

B. Binomial

C. Trinomial

D. None of the above

Answer: A

Example: 2x is a monomial

2. 5x+6y is a:

A. A. Monomial

B. Binomial

C. Trinomial

D. None of the above

Answer: B

Explanation: The expression containing two terms is called binomial.

3. The algebraic expression 3x+2y+6 is a:

A. Monomial

B. Binomial

C. Trinomial

D. None of the above

Answer: C

Explanation: The algebraic expression containing three terms is called a trinomial. Here, 3x, 2y and 6 are three terms.

4. A polynomial contains _______ number of terms:

A. One

B. Two

C. Three

D. Any

Answer: D

Explanation: A polynomial can contain any number of terms, one or more than one.

5. In which of the following, the two expressions are like terms?

A. 7x and 7y

B. 7x and 9x

C. 7x and 7x2

D. 7x and 7xy

Answer: B

6. If we add, 7xy + 5yz – 3zx, 4yz + 9zx – 4y and –3xz + 5x – 2xy, then the answer is:

A. 5xy + 9yz +3zx + 5x – 4y

B. 5xy – 9yz +3zx – 5x – 4y

C. 5xy + 10yz +3zx + 15x – 4y

D. 5xy + 10yz +3zx + 5x – 6y

Answer: A

Explanation: Given, 7xy + 5yz – 3zx, 4yz + 9zx – 4y and –3xz + 5x – 2xy.

If we add the three expressions, then we need to combine the like terms together.

(7xy-2xy)+(5yz+4yz)-3zx+9zx-3xz-4y+5x

5y + 9yz + 3zx + 5x – 4y

7. If we subtract 4a – 7ab + 3b + 12 from 12a – 9ab + 5b – 3, then the answer is:

A. 8a+2ab+2b+15

B. 8a+2ab+2b-15

C. 8a-2ab+2b-15

D. 8a-2ab-2b-15

Answer: C

Explanation: (12a – 9ab + 5b – 3) – (4a – 7ab + 3b + 12)

= 12a – 9ab + 5b – 3 – 4a + 7ab -3b-12

= (12-4)a-(9-7)ab+(5-3)b-3-12

= 8a-2ab+2b-15

8. If we multiply 5x and (– 4xyz), then we get:

A. 20x2yz

B. -20x2yz

C. x2yz

D. -2xyz

Answer: B

Explanation: (5x) x (-4xyz)

= 5 × x × (-4) × x × y × z

= -20x1+1yz

= -20x2yz

9. The product of 4x and 0 is:

A. 4x

B. 4

C. 0

D. None of the above

Answer: C

Explanation: Anything multiplied by zero is zero.

10. The volume of a rectangle with length, breadth and height as 5x, 3x2 and 7x4 respectively is:

A. 105x7

B. 105x2

C. 105x4

D. 105x

Answer: A

Explanation: Volume of rectangle = Length × breadth × height

V = 5x × 3x2 × 7x4

V = 105 x1+2+4

V = 105x7 cubic unit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *