Important Questions Class 8 Maths Chapter 12 Exponents And Powers

Important questions for class 8 maths chapter 12 – exponents and powers, with solutions are provided here by our subject experts. Practice these questions to score better marks in the exam as it covers the latest CBSE syllabus (2020-2021) and is as per NCERT book/curriculum.

The chapter exponents and powers will explain to represent very large numbers or very small numbers in a standard form. Students can reach us at Important Questions Class 8 Math to get important questions and solutions for all the chapters of Maths 8th Class.

Also Check:

Exponents And Powers Important Questions For Class 8 (Chapter 12)

Some important short answer type questions and long answer type questions from exponents and powers are given below.

Short Answer Type Questions

1. Find the value of (40 + 4-1) × 22

Solution:

(40 + 4 -1) × 22 = (1 + ¼) × 4

= 5/4 x 4

= 5

2. Solve 3-4 and (½)-2

Solution:

We know, b-n = 1/bn

So, 3-4 = 1/34 = 1/81

And, (½)-2 = 1-2/2-2 = 22/12 = 4

3. Simplify the following expression and express the result in positive power notation:

(−4)5 ÷ (−4)8

Solution:

Using am ÷ an = am-n

(−4)5 ÷ (−4)8 = (-4)5/(-4)8

⇒ (-4)5-8 = 1/ (-4)3

4. Evaluate a2 × a3 × a-5

Solution:

a2 × a3 × a-5 = a2+3-5

= a5-5

= a0 = 1

5. Express 4-3 as a power with base 2.

Solution:

4-3 can be written as:

4-3 = (22)-3

Now, by using exponential law i.e. (am)n = amn

4-3 = 2-6 (which is in base 2 form).

Long Answer Type Questions

6. Evaluate (√4)-3

Solution:

(√4)-3 = (4½)-3

= 4-3/2 = 1/ 43/2

= 1/(43)½ = 1/(64)½

= 1/(82)½ = 1/8

7. Find the value of x for which 2x ÷ 2-4 = 45

Solution:

Given,

2x ÷ 2-4 = 45

Now, 2x × (½)-4 = (22)5

Or, 2x × (½)-4 = 210

Thus, 2x+4 = 210

⇒ x + 4 = 10

Hence, x + 4 = 10

So, x = 6

8. Calculate the missing value of “x” in the following expression: (11/9)3 × (9/11)6 = (11/9)2x-1

Solution:

Given: (11/9)3 × (9/11)6 = (11/9)2x-1

The multiplier of L.H.S of the equation can be written as:

(11/9)3 × (11/9)-6 = (11/9)2x-1

⇒ (11/9)3-6 = (11/9)2x-1

Therefore, -3 = 2x – 1
2x = -3 + 1
x = -2/2
x = -1

9. 5 books and 5 paper sheets are placed in a stack. Find the total thickness of the stack if each book has a thickness of 20 mm and each sheet has a thickness of 0.016 mm.

Solution:

Given,

Thickness of 1 book = 20 mm

And,

Thickness of one paper = 0.016 mm

So, thickness of 5 books = 20 x 5 = 100 mm

And,

Thickness of 5 papers = 0.016 × 5 = 0.08 mm

Now, the total thickness of a stack is:

= 100 + 0.08 = 100.08 mm

= 100.08 102 / 102 mm

= 1.0008 × 102 mm

10. If a new-born bear weighs 4 kg, calculate how many kilograms a five-year-old bear weigh if its weight increases by the power of 2 in 5 years?

Solution:

Given,

Weight of new-born bear = 4 kg

Rate of weight increase in 5 years = power to 2

Thus, the weight of the 5-year old bear = 42 = 16 kg

Q.11: Simplify [25 x t-4]/[5-3 x 10 x t-8]

Solution:

We can write the given expression as;

[52x t-4]/[5-3 x 5 x 2 x t-8]

= [52 x t-4+8]/[5-3+1 x2]

= [52+2 x t4]/[2]

= [54 x t4]/[2]

= [625/2] t4

Q.12: Express 0.00000000837 in standard form.

Solution:

0.00000000837

= 0.00000000837 x 109 / 109

= 8.37 ×10-9

Q.13: Write 3.61492 x 10in usual form.

Solution: 3.61492 x 106

= 3.61492 x 1000000

= 3614920

Maths Class 8 Chapter 12 Extra Questions

  1. Evaluate: (-4)-3
  2. Simplify: (𝟑-7÷ 𝟑-9) × 𝟑-4
  3. Find the value of (37 + 4-3 + 53)0
  4. Evaluate: [{1/2}-1+{1/3}-1]-1
  5. Express 31860000000 in standard form.

Stay tuned BYJU’S to get more such maths resources and materials. Also, download BYJU’S- The Learning App and learn maths in a more personalized, engaging and effective way.

3 Comments

  1. You are best teachers you are so best and i love byjus

  2. This was really helpful me

  3. Very helpful for my exam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class

by India's top teacher with
live doubt solving