MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 2: Location and Extent Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science, Geography Chapter 2: Location and Extent Textbook Questions and Solutions are used by the students to practice. These solutions designed by subject experts explain the key concepts of Chapter 2 Location and Extent easily. Students should solve these MSBSHSE SSC (Class 10) Solutions of Geography to know how to answer the questions most proficiently. This will boost the confidence of the children and also to help them score well.

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 2 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 2 Textbook Exercise Questions

1. What problems did India and Brazil face after independence?

Answer: India was under the British rule for almost one-and-a-half centuries till it got its independence in 1947. Post independence, India faced various issues such as three wars, famine situations in various parts and similar issues. However, since India is a major developing country of the world, it is also considered to be a global market. The result of several economic reforms over time, the economic development of India has also grown. Since, the population of youth in India’s population is high, forming a major portion of the working population, India is now looked upon as a young country. Meanwhile, Brazil was under Portuguese rule for over three centuries till it gained its independence in 1822. Then, for more than a half century from 1930 to 1985, the country was governed by a populist military government. In the late 20th century, it overcame global financial difficulties. Brazil is seen as a contributor to economic growth of the world and an important market in the future.

2. What is the location of Brazil?

Answer: Some part of Brazil is in the Northern Hemisphere, while a major part of it lies in the Southern Hemisphere. It also lies in the western hemisphere on the northern part of the South American continent.

3. When does India celebrate Independence Day?

Answer: India got Independence on 15 August 1947, so we celebrate that day as Independence Day.

4. When does Brazil celebrate Independence Day?

Answer: Brazil celebrates its Independence Day on 07 September.

5. What are the differences between the type of governments in India and Brazil post Independence?

Answer: India is run by a federal parliamentary republic type of government, whereas the government of Brazil is a federal presidential republic type of government.

6. Where does the name Brazil come from?

Answer: The name ‘Brazil‘ is derived from a local wooded tree named ‘Pau Brasil’.

7. Name the capital of Brazil.

Answer: Brasilia is the capital city of Brazil.

8. Determine the location of India.

Answer: India is found in the northern and eastern hemispheres of the Earth and it is located in the southern part of the Asian continent.

9. What is the Capital of India?

Answer: New Delhi is the Capital of India.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *