MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 4: Climate Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science, Geography Chapter 4: Climate Textbook Questions and Solutions can be used by students to study most effectively for the board exams. These MSBSHSE SSC (Class 10) Solutions are created by subject experts to explain the key concepts of Chapter 4 Climate of Class 10 Social Science. Students can solve these solutions of Geography, to know how to answer the questions efficiently. Knowing the questions will help to boost the confidence of the students and will also help them to score well in the exams.

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Textbook Exercise Questions

1. Give a geographical reason why the northeastern part of Brazilian Highlands receives the very less rainfall.

Answer: Brazil gets its rainfall from both the South-East Trade winds and the Northeast Trade Winds. Parts of the Brazilian highlands extend up to the northern coast. The escarpments act as an obstruction to the winds coming from the sea and result in the orographic type of rainfall in the coastal region. However, beyond the highlands, the effect of these winds is reduced and so the rainfall there is minimal. This region is a Rainshadow region and is also called ‘Drought Quadrilateral’.

2. Give a geographical reason why India receives precipitation from the North-East Monsoon winds too.

Answer: Himalayas obstruct the very cold winds that blow from the north, while the South–West Monsoons retreat from the Shiwalik and Himachal ranges of the Himalayas. As a result of the high temperatures in summers, low pressure areas develop in the Punjab plains and the Thar desert of Rajasthan, thus attracting winds coming from the high pressure region in the Indian Ocean that starts blowing towards the mainland of India. These moisture-laden winds bring rainfall. Similarly, as a result of the obstruction caused by the Eastern and Western Ghats, the coastal areas get more rains and the rainfall is lesser in the leeward side of the hills. These winds blow parallel to the Aravalis, causing low rainfall in Gujarat and Rajasthan. Later, these winds move towards the Himalayas and their moisture-carrying capacity increases. Now, the Orograpghic type of rainfall is taking place as a result of the natural obstruction of the Himalayas. These winds return from the Himalayan ranges and their retreating journey starts. While blowing from the north-east towards the Indian Ocean, these winds cause rainfall again to some parts of the Peninsula. This is the Retreating Monsoon season in India.

3. There are four seasons as per the Indian Meteorological Department. Name them.

Answer: As per the Indian Meteorological Department, there are four seasons. They are the hot weather season, the season of rainfall (Monsoon), the season of Retreating Monsoon and the cold weather season.

4. How is the climate of India? Why is it considered a tropical region?

Answer: The climate of India, in general, is hot throughout the year. Natural disasters such as erratic rainfall, droughts, cyclones, floods and so on occur frequently, in India. Meanwhile, since, the Tropic of Cancer passes through the middle of India, India is considered to be in the tropical region.

5. Snowfall doesn’t always occur in Brazil. When did it get snowfall?

Answer: Since Brazil is a tropical country, it does not normally get snowfall. However, in exceptional conditions, southern polar air masses reach the southern part of Brazil, resulting in snowfall. Snowfall was recorded in 1879, 1957 and 1985.

6. Why have tropical cyclones rarely visited the coasts of Brazil?

Answer: In the coastal regions near the equator in Brazil, differences in temperatures is negligible. The winds move in the vertical direction in this region. Because the convergence zone of the trade winds is weak here the cyclones are not formed. This is the reason why tropical cyclones rarely visit the coasts of Brazil.

7. How much rainfall does Brazil receive?

Answer: The Amazon valley receives nearly 2000 mm of rainfall and the north-eastern coast gets 1000 to 1200 mm of rainfall.

8. Why are average temperatures higher throughout the year in India?

Answer: Since the sun rays are perpendicular up to the Tropic of Cancer, which passes through the middle of the country, the average temperatures are higher throughout the year.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class