MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6: Population Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6: Population Textbook Questions and Solutions, used by students to study most effectively for the board exams, explain the key concepts of the chapter. These chapterwise MSBSHSE SSC (Class 10) Solutions are created by subject experts and contain questions from Chapter 6 of Class 10 Social Science. Students are encouraged to practice these solutions of Geography in order to know how to answer the questions proficiently. Getting familiar with the questions will also help students to boost their confidence. This will help them to do well for the academic year and final exams.

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 6 Textbook Exercise Questions

1. Why is the population in India unevenly distributed?

Answer: The population in India is very unevenly distributed. Some factors that play a crucial role in the distribution of population are physiography and climate. For many centuries, because of the fertile land, plain land and the availability of water, human settlements have been established in these parts for many centuries. Also, as a result of farming, industries and trade, the proportion of the population was concentrated in a few places such as the northern plains of the country, Delhi, Kolkata, Mumbai, Pune, Bengaluru, Chennai and so on. Alternatively, in mountainous, hilly regions, dry desert areas, dense forest areas, density are less due to inaccessibility, absence of facilities and tough life.

2. Where is the highest density of population found in Brazil?

Answer: Distribution of the population is uneven in Brazil and most Brazilians are settled within 300 km of the eastern coastal areas also known as the coastal lowlands. Hence, the agriculture and industries have also flourished well here, leading to a higher density of population there.

3. Why is the interior in the Amazon Basin sparsely populated?

Answer: Some factors such as unfavourable climate, heavy rainfall, accessibility and dense forests are the barriers to the development of human settlements in the Amazon basin. Hence, settlements occur only in a few places there.

4. With reference to Brazil and India, what are the characteristics of the population that are prominently notable?

Answer: The characteristics of the population that are prominently notable are as follows:

1. For decades, the sex ratio of Brazil has been more than 1000

2. Considering the sex ratio of Brazil, the number of women has increased beyond men since 2001

3. In India, men outnumber women

4. There are been a fluctuation in the sex ratio in India, since the last few decades. A slight increase is visible in the sex ratio post-1991

5. What is a sex ratio?

Answer: The number of females per 1000 males in the region is known as sex ratio.

6. What is the population pyramid?

Answer: Population pyramid is a graph that shows the age and sex of the population. This is used to study the age and sex-related aspects of the population in a region. It also helps to determine the proportion of children, youth and older people in the country.

7. What is the life expectancy? What is the increase in life expectancy an indicator of?

Answer: Life expectancy is the average number of years a person born in a country is expected to live. Meanwhile, with the increase in life expectancy, the development of that society is also on the rise. Factors such as improvement in medical facilities, progress in the medical field, access to nutritious food and so lead to an increase in average life expectancy. While life expectancy is still less, in most of the developing countries, it is increasing with socioeconomic development.

8. Who carries out a census in Brazil?

Answer: In Brazil, IGBE, i.e. The Brazilian Institute of Geography and Statistics conducts the census every ten years. The first census survey of Brazil was done in 1872.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *