MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7: Human Settlements Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7: Human Settlements Textbook Questions and Solutions help students to study efficiently for the board exams and this will explain key concepts of the chapter. These chapterwise MSBSHSE SSC (Class 10) Solutions, developed by subject matter experts, consist of questions from chapter 7 of Class 10 Social Science. Students are advised to practice these solutions of Geography thoroughly so that they will know how to answer the questions most proficiently. Having an idea about the questions will help students to boost their confidence. This will also help them to do well for the academic year and in the board exams.

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Textbook Exercise Questions

1. What are some factors that influence settlement patterns in India?

Answer: In India, there are a variety of settlement patterns influenced by the variety of climatic factors, availability of water, slope of the land and level of development. Nucleated settlements exist throughout the plateau region of Narmada Valley, paddy lands in Bihar, U.P, Vindhyan Plateau and several other cultivated parts of India. Alternatively, dispersed settlements are located in tribal parts that include the central part of India, eastern and southern Rajasthan, Himalayan slopes and land with dissected and uneven topography.

2. Why is Sao Paulo a nucleated settlement?

Answer: Even if the coastal climate of Sao Paulo is hot and humid with limited flat land due to rugged topography, the region has a good supply of water and a large range of natural resources. Sao Paulo also has an extensive area under rich soil, thus making it ideal to grow coffee. There is also a large supply of natural minerals such as iron ore close by with steady energy supply. There is a good transport system in the southeastern area. All these add to make Sao Paulo a nucleated settlement.

3. Why are settlements sparse in the north-east Highlands of Brazil?

Answer: Rural areas like the north-east Highlands suffer from extreme droughts and this makes the region difficult for practising agriculture. Therefore, settlements are sparse here.

4. Settlements become sparse as we move in towards the central part of Brazil. State the reasons.

Answer: Given here are some major reasons why settlements become sparse as we move in towards the central part of Brazil:

  • Thick dense equatorial rainforests cover the Central part of Brazil
  • Climate is not conducive for settlements
  • The use and exploitation of natural resources are restricted
  • Transport links in the region are poor

5. What plays a significant role in the growth of urban population and urbanisation in the country?

Answer: The urban population is increasing expansion of the urban centres and the emergence of new towns plays a crucial role in the development of urban population and urbanisation in the country.

6. Which are some states with low levels of urbanisation?

Answer: Some states with a low level of urbanisation are Himachal Pradesh, Jammu Kashmir, Uttarakhand, Bihar and Rajasthan.

7. What is “Go West” Policy?

Answer: In Brazil, mainly the South and South-east with São Paulo underwent rapid urbanisation thus emerging as a major, metropolitan and industrial area. This growth in a few parts of the country-influenced the government to promote the “Go West” policy. This helps to reduce pressure on a few areas where the population is concentrated and also leads to reduce the regional imbalance in the country.

8. What is Manaus in Brazil?

Answer: Manaus is a port located on the confluence of the Afro-American and the Amazon, where urbanisation has occurred.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *