MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 9: Tourism, Transport and Communication Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 9: Tourism, Transport and Communication Textbook Questions and Solutions developed by subject matter experts are useful for students. These chapterwise MSBSHSE SSC (Class 10) Solutions help students to prepare well for the board exams. These solutions cover questions from Chapter 9 of Class 10 Social Science and it highlights all the key concepts of the chapter. Students are advised to answer these solutions of Geography for practice. This will help them to know how to answer the questions well. Being aware of the questions will help students to boost their confidence level. This will also encourage them to perform well for the academic year and in the board exams.

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 9 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 10 Social Science Geography Chapter 9 Textbook Exercise Questions

1. Which factors attract more tourists in Brazil?

Answer: Factors that attract lots of International tourists to Brazil are clean, white sand beaches, attractive sea coast, beautiful islands, orchards, deep dense forests of Amazon, various birds and animals. Another tourist attraction is the new capital city of Brasília. Cities like Rio-de-Janeiro and São Paulo also attract lots of tourists.

2. What are the waterways of India?

Answer: Waterway, the cheapest means of transport contributes about 1% of the country’s transportation. This includes rivers, canals, backwaters, creeks and so on. Meanwhile, 95% of India’s foreign trade moves through ocean routes. Other than for International trade, waterways are used for the purpose of transportation between the islands and the rest of the country.

3. What is an indicator of the rapid progress of a country?

Answer: The development of means of transport is an indicator of the rapid progress of a country.

4. What are telecommunication services in Brazil?

Answer: Telecommunication services in Brazil are well-developed and efficient. The industry includes landlines as well as mobile services, television broadcasting, radio broadcasting, and computer/internet access.

5. What creates significant impediments to the expansion in coverage of telecommunication services?

Answer: The nature of Brazilian territory inclusive of land mass size and the large pockets of unpopulated and densely vegetated areas creates significant impediments to the expansion in coverage of telecommunication services.

6. Why does Brazil have two different time zones?

Answer: Due to the vast longitudinal extent of the country, the difference between the two extreme points is around 168 minutes (2 hours 48 minutes). There are different ‘time zones’ in the country. Brazil has four time zones. It is behind the GMT by 2, 3, 4 or 5 hours. The GMT-03 time zone is the official Brazilian time, BRT and is 3 hours behind GMT.

7. What is ISRO?

Answer: ISRO or the Indian Space Research Organisation is in charge of the space launching programmes of India. Till date, this institute has established many records in the satellite launch.

8. What is the Brazilian Space Agency?

Answer: The Brazilian Space Agency, known as AEB is the civilian authority in Brazil. This organisation is responsible for the country’s burgeoning space program. The Brazilian Space Agency has pursued a policy of joint technological development with more advanced space programs.

9. What is the standard time zone of India?

Answer: India has a large longitudinal extent and the difference between the two most extreme points is 2 hours or 120 minutes. However, India has only one standard time zone. The 82.5° E longitude is the Indian Standard Time (IST) and it passes through Allahabad. It is ahead by 5 hours 30 minutes from the GMT or Greenwich Meridian Time.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class