MSBSHSE Solutions For Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 Financial Planning

MSBSHSE Solutions For Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 Financial Planning is one of the best ways to strengthen one’s skills and knowledge. It contains all the relevant study material that can help the students score well in the examinations. Students can easily download the solutions in PDF format for free. A proper understanding of this chapter will further help the students with a few other chapters in higher classes as well. The solutions are provided by the subject experts and are accurate. Every question is explained stepwise for a better understanding of the students. They can refer to these solutions for reference purposes. These solutions facilitate students to create good knowledge about the basic concepts of Mathematics. This chapter of MSBSHSE Solutions for Class 9 is based on computation of income tax. Some of the essential topics of this chapter are listed below.

  • Savings
  • Investments
  • Levying of taxes or Taxation
  • Utility of taxes
  • Types of taxes
  • Income tax
  • Computation of income tax

Download the PDF of Maharashtra Solutions For Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 Financial Planning

 

msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 01
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 02
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 03
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 04
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 05
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 06
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 07
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 08
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 09
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 10
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 11
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 12
msbshse sol class 9 maths part 1 chapter 6 financial planing 13

 

Access answers to Maths MSBSHSE Solutions For Class 9 Part 1 Chapter 6 – Financial Planning

Practice set 6.1 Page no: 98

1. Alka spends 90% of the money that she receives every month and saves Rs. 120. How much money does she get monthly?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 1

2. Sumit borrowed a capital of Rs. 50,000 to start his food products business. In the first year he suffered a loss of 20%. He invested the remaining capital in a new sweets business and made a profit of 5%. How much was his profit or loss computed on his original capital?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 2

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 3

3. Nikhil spent 5% of his monthly income on his children’s education, invested 14% in shares, deposited 3% in a bank and used 40% for his daily expenses. He was left with a balance of Rs. 19,000. What was his income that month?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 4

4. Mr. Sayyad kept Rs. 40,000 in a bank at 8% compound interest for 2 years. Mr. Fernandes invested Rs. 1,20,000 in a mutual fund for 2 years. After 2 years, Mr. Fernandes got Rs. 1,92,000. Whose investment turned out to be more profitable?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 5

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 6

5. Sameera spent 90% of her income and donated 3% for socially useful causes. If she left with Rs. 1750 at the end of the month, what was her actual income?

Solution:

Given,

Let Sameera’s income be Rs x.

Then, amount she spends = 90% of x

Donations by Sameera = 3% of x

Remaining amount = 100 – (90 + 3) % of x

And, the remaining amount = Rs. 1750

Here, 7% of x = Rs 1750

⇒ 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 7

⇒ 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 8

⇒ x = Rs 25,000

∴ her monthly income is Rs. 25,000.

Practice set 6.2 Page no: 106

1. Observe the table given below. Check and decide, whether the individuals have to pay income tax.

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 9

Solution:

i. Miss Nikita’s age = 27 years < 60 years

Miss Nikita’s income = ₹ 2,34,000

Miss Nikita’s income is below the basic

exemption limit of ₹ 2,50,000.

∴ Miss Nikita will not have to pay income tax.

ii. Mr. Kulkarni’s age 36 years < 60 years

Mr. Kulkarni’s income = ₹3,27,000

Mr. Kulkarni’s income is above the basic exemption Limit of ₹2,50,000.

∴ Mr. Kulkarni will have to pay income tax.

iii. Miss Mehta’s age = 44 years < 60 years Miss Mehta’s income = ₹5.82,000

Miss Mehta’s income is above the basic exemption limit of ₹2,50,000.

∴ Miss Mehta will have to pay income tax.

iv. Mr. Bajaj’s age = 64 years (Age 60 to 80 years)

Mr. Bajaj’s income = ₹8,40,000

Mr. Bajaj’s income is above the basic exemption Limit of ₹3,00,000.

∴ Mr. Bajaj will have to pay income tax.

v. Mr. Desilva’s age = 81 years > 80 years

Mr. Desilva’s income = ₹4,50,000

Mr. Desilva’s income is below the basic exemption limit of ₹ 5,00.000.

∴ Mr. Desilva will not have to pay income tax.

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 10

2. Mr. Kartarsingh (age 48 years) works in a private company. His monthly income after deduction of allowances is Rs. 42,000 and every month he contributes Rs. 3000 to GPF. He has also bought Rs. 15,000 worth of NSC (National Savings Certificate) and donated Rs. 12,000 to the PM’s Relief Fund. Compute his income tax.

Solution:

Mr. Kartarsingh’s monthly income = ₹ 42,000

Mr. Kartarsingh’s yearly income = 42,000 x 12 = ₹ 5,04,000

Mr. Kartarsingh’s investment

= GPF + NSC

= (3000 x 12) + 15,000

= 36,000 + 15,000

= ₹ 51,000

Donation to PM’s relief fund = ₹ 12, 000

∴ Taxable income

= yearly income – (investment + donation)

= 5,04,000 – (51,000 + 12,000)

= 5,04,000 – 63,000 = ₹ 4,41,000

Mr. Kartarsingh income falls in the slab 2,50,001 to 5,00,000.

∴ Income tax = 5% of (Taxable income – 250000) = 5% of (4,41,000 – 2,50,000)

= 5/100 x 1,91,000 100

= ₹ 9550

Education cess = 2% of income tax

= 2/100 x 9550

= 191

Secondary and Higher Education cess = 1% of income tax

= 1/100 x 9550 = 95.50

Total income tax = Income tax + Education cess + Secondary and higher education cess

= 9550 + 191 + 95.50

= ₹ 9836.50

∴ Mr. Kartarsingh’s income tax is ₹ 9836.50

Problem set 6 Page no: 107

1. Write the correct alternative answer for each of the following questions.
i. For different types of investments what is the maximum permissible amount under section 80C of income tax?
A. 1,50,000 rupees
B. 2,50,000 rupees
C. 1,00,000 rupees
D. 2,00,000 rupees

Solution:

A. 1,50,000 rupees

Explanation:

The maximum amount of deduction that can be claimed under Section 80C of the Income Tax Act is Rs.1.5 lakh.

ii. A person has earned his income during the financial year 2017-18. Then his assessment year is ….
A. 2016-17
B. 2018-19
C. 2017-18
D. 2015-16

Solution:

B. 2018-19

Explanation:

The period in which the income is earned is called the financial year. And, the income tax are filed in the next year of the financial year. It is called the assessment year.

∴ if he earned his income in 2017-18, his assessment year will be 2018-19.

2. Mr. Shekhar spends 60% of his income. From the balance he donates Rs. 300 to an orphanage. He is then left with Rs. 3,200. What is his income?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 11

3. Mr. Hiralal invested Rs. 2,15,000 in a Mutual Fund. He got Rs. 3,05,000 after 2 years. Mr. Ramniklal invested Rs. 1,40,000 at 8% compound interest for 2 years in a bank. Find out the percent gain of each of them. Whose investment was more profitable?

Solution:

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 12

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 13

4. At the start of a year there were Rs. 24,000 in a savings account. After adding Rs. 56,000 to this the entire amount was invested in the bank at 7.5% compound interest. What will be the total amount after 3 years?

Solution:

Balance at the start of the year = Rs. 24000

Amount added = Rs. 56,000

Total = Rs. 80,000

Interest rate = 7.5% per annum

Period of accumulation = 3yr

Formula,

A = 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 14

Amount of maturity after 3 year,

= Rs. 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 15

= Rs. 80,000×1.075×1.075×1.075

= Rs. 99,383.75

5. Mr. Manohar gave 20% part of his income to his elder son and 30% part to his younger son. He gave 10% of the balance as donation to a school. He still had Rs. 1,80,000 for himself. What was Mr. Manohar’s income?

Solution:

Let the income of Mr. Manohar be ₹ x.

Amount given to elder son = 20% of x

Amount given to younger son = 30% of x

Total amount given to both sons = (20 + 30)% of x = 50% of x

∴ Amount remaining with Mr. Manohar = (100 – 50)% of x

= 50% of x 50

= 50/100 × 100

= 0.5 x

He gave 10% of the balance income as donation to a school.

Amount donated to school = 10% of 0.5x

= 10/100 × 0.5x

= 0.05x

∴ Amount remaining with Mr. Manohar after donating to school = 0.5x – 0.05x

= 0.45x

Mr. Manohar still had 1,80,000 for himself after donating to school.

∴ 180000 = 0.45x

∴ x=180000/0.45

=180000×100/ (0.45×100)

=18000000/45

=400000

∴ The income of Mr. Manohar is ₹4,00,000.

6. Kailash used to spend 85% of his income. When his income increased by 36% his expenses also increased by 40% of his earlier expenses. How much percentage of his earning he saves now?

Solution:

Let Kailash’s salary = Rs. 100

Old spend = 100 × 85% = 85

New salary = 136%of 100 = Rs.136

New expenditure = 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 16

= Rs.116

Save = Rs. 136 – Rs. 119

= Rs.17

%S = 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 17 = 12.5%

7. Total income of Ramesh, Suresh and Preeti is 8,07,000 rupees. The percentages of their expenses are 75%, 80% and 90% respectively. If the ratio of their savings is 16: 17: 12, then find the annual saving of each of them.

Solution:

Let their savings be 16x,17x,12x

Saving = income – expenditures

Saving% = 100 – expenditure%

Hence saving are 25% ,20%, 10% respectively,

Saving % = 
Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 18

Their incomes are,

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 19

Maharashtra Board Solutions for Class 9 Maths Part 1 Chapter 6 - Image 20 = Rs.807000

Then x = Rs. 3000

Hence saving are Rs. 48,000, Rs. 51,000, Rs. 36,000

8. Compute the income tax payable by following individuals.
i. Mr. Kadam who is 35 years old and has a taxable income of Rs. 13,35,000.
ii. Mr. Khan is 65 years of age and his taxable income is Rs. 4,50,000.
iii. Miss Varsha (Age 26 years) has a taxable income of Rs. 2,30,000.

Solution:

(i) In case of Mr. kadam who is 35 years and taxable income is 13,35,000

•up to 250000 – No tax (0 %)

•2,50,000 to 5,00,000 – 12,500 (2,50,000 x 5%)

•5,00,000 to 10,00,000 – 1,00,000 (5,00,000 x 20%)

•remaining 3,35,000 – 1,00,500 (3,35,000 x 30%)

Income Tax is 2,13,000 + Education cess 3% on 2,13,000

Total tax is 2,19,390

(ii) in the case of Mr. Khan who is 65 yrs and 4,50,000 income taxable up to 300000 – No tax (0 %)

remaining 150000 – 7500 (150000 x 5%)

Income Tax is 7500 + Education Cess 3% of 7500

Total Tax is 7725

(iii) In the case of Miss Varsha who is 26 yrs and 2,30,000 taxable income.

Up to 2,50,000 income – no tax

Total tax – NIL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *