MSBSHSE Class 9 Social Science Geography Chapter 11: Transport and Communication Textbook Questions and Solutions

MSBSHSE Class 9 Social Science Geography Chapter 11: Transport and Communication Textbook Questions and Solutions can be accessed by the students to answer for practice. These solutions are helpful to explain the concepts in a clear and concise manner. Students should solve these MSBSHSE Class 9 Solutions of Geography to get an idea on how to give the accurate answer to the questions in the most effective way. This will not only boost the confidence of the children, but will also help them to score well.

MSBSHSE Class 9 Social Science Geography Chapter 11 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 9 Social Science Geography Chapter 11 Textbook Exercise Questions

1. What is the importance of transportation?

Answer: Given below are some points to establish the importance of transportation. Transportation helps in:

  • Rapid industrialisation
  • Overcoming scarcity (deficit)
  • Availability of employment opportunities
  • Extending trade and network.
  • Regional connectivity
  • Decreasing regional imbalance
  • Utility of the site
  • Tourism development

2. What is the green corridor?

Answer: Clearing all types of routes of all obstacles to permit transport of organs, donated by a dead person from their location to the receiver’s is known as Green Corridor. Rapid transport of the organ will be able to save the receiver’s life.

3. Certain factors should be kept in mind while selecting the routes and the means of transport. What are they?

Answer: Factors to be kept in mind while selecting the routes and the means of transport includes physiography, distance, duration, routes and means, climate, market, cost, products, time and climate.

4. What is RoRo (Roll-on Roll-off) Transport?

Answer: Transportation is possible from one station to the other via railways. Freight transport is also carried out on a large scale on national highways. Since freight transport by trucks is more expensive than railways, the RoRo transport system has started being used in India as a solution or via media. In this system, the trucks loaded with goods are transported to desired stations through a goods train. From there, the trucks take the goods ahead to desired locations. As railways are used for part of the distance, the cost of transport is reduced. Thus, the cost of fuel and pollution caused by trucks can be reduced. The use of ro-ro services started on the Konkan railway for the first time in India

5. Where is the Shivsagar reservoir of the Koyna Dam located?

Answer: The extensive Shivsagar reservoir of the Koyna Dam lies in the region of western part of the Satara district, which is occupied by the Sahyadris and its offshoots. Elevation of Sahyadri is higher and it has undulating topography.

6. What is the other basic infrastructure other than transportation?

Answer: The other basic infrastructure other than transportation is communication.

7. In today’s modern age, man-made satellites are an important and effective means of communication. How?

Answer: The transfer of messages via mobiles, watching TV programmes, getting climatic conditions and weather updates and so on is possible simultaneously with the help of man-made satellites. Satellite images obtained by remote sensing facilitate study of resources on the earth’s surface and also help in regional planning.

8. What are the threats associated with communication? What are the precautions?

Answer: There are several crimes occurring on internet like website/email hacking, fraud, theft, attack, wars and terrorism and so on. Soon, possibilities of threats like theft of information, economic frauds, attacking important websites and more also occur. Hence, precautions should be taken while using social networks. No information should be revealed before ensuring safety. Also, no sensitive information or personal information should be posted on social networking sites.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *