NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines are provided here, in downloadable PDF format. The solutions provided are in the context of NCERT syllabus and guidelines, so that students can find it helpful to solve the exercise questions present in the textbooks. These solutions are prepared by a set of subject matter experts at BYJU’S to clear the doubts of students. We have covered all the questions with which the question papers could be prepared, for the final exams. Therefore, these NCERT Exemplar Solutions are very helpful for students to use as a reference tool while preparing for the examinations.

Students can effectively start practising NCERT Exemplar Solutions for Class 11, which will build a strong grip in Maths and will result in better performance in the boards. Chapter 10 Straight Lines of NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths explains the concepts related to straight lines. Some of the crucial topics of this chapter are enlisted here.

  • Slope of a line
  • Angle between two lines
  • Collinearity of three points
  • Various forms of the equation of a line
  • General equation of a line
  • Distance of a point from a line
  • Distance between two parallel lines
  • Locus and Equation of Locus
  • Intersection of two given lines

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines

 

ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 01
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 02
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 03
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 04
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 05
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 06
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 07
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 08
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 09
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 10
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 11
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 12
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 13
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 14
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 15
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 16
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 17
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 18
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 19
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 20
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 21
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 22
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 23
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 24
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 25
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 26
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 27
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 28
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 29
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 30
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 31
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 32
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 33
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 34
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 35
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 10 straight lines 36

 

Access answers to Maths NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Chapter 10 – Straight Lines

Exercise Page No: 178

Short Answer type:

1. Find the equation of the straight line which passes through the point (1, – 2) and cuts off equal intercepts from axes.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 1

2. Find the equation of the line passing through the point (5, 2) and perpendicular to the line joining the points (2, 3) and (3, – 1).

Solution:

Given points are A (5, 2), B (2, 3) and C (3, -1)

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 2

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 3

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 4

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 5

4. Find the equation of the lines which passes through the point (3, 4) and cuts off intercepts from the coordinate axes such that their sum is 14.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 6

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 7

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 8

5. Find the points on the line x + y = 4 which lie at a unit distance from the line 4x + 3y = 10.

Solution:

Let (x1, y1) be any point lying in the equation x+ y = 4

∴ x1 + y1 = 4 …..1

Distance of the point (x1, y1) from the equation 4x + 3y = 10

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 9

Putting the value of y1 = 4 – x1 in equation 3, we get

4x1 + 3(4 – x1) = 5

⇒ 4x1 + 12 – 3x1 = 5

⇒ x1 = 5 – 12

⇒ x1 = – 7

Putting the value of x1 in equation 4, we get

y1 = 4 – (-7)

⇒ y1 = 4 + 7

⇒ y1 = 11

Hence, the required points on the given line are (3, 1) and (-7, 11)

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 10

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 11

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 12

Hence the proof.

7. Find the equation of lines passing through (1, 2) and making angle 30° with y-axis.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 13

Given that line passing through (1, 2) making an angle 30° with y – axis.

Angle made by the line with x – axis is (90° – 30°) = 60°

∴ Slope of the line, m = tan 60°

= √3

So, the equation of the line passing through the point (x1, y1) and having slope ‘m’ is

y – y1 = m (x – x1)

Here, (x1, y1) = (1, 2) and m = √3

⇒ y – 2 = √3(x – 1)

⇒ y – 2 = √3x – √3

⇒ √3x – y – √3 + 2 = 0

8. Find the equation of the line passing through the point of intersection of 2x + y = 5 and x + 3y + 8 = 0 and parallel to the line 3x + 4y = 7.

Solution:

Given lines are

2x + y = 5 ……1

x + 3y = -8 ……2

Firstly, we find the point of intersection of equation 1 and equation 2

Multiply the equation 2 by 2, we get

2x + 6y = -16 …….3

On subtracting equation 3 from 1, we get

2x + y – 2x – 6y = 5 – (-16)

On simplifying we get

⇒ -5y = 5 + 16

⇒ -5y = 21

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 14

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 15

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 16

9. For what values of a and b the intercepts cut off on the coordinate axes by the line ax + by + 8 = 0 are equal in length but opposite in signs to those cut off by the line 2x – 3y + 6 = 0 on the axes.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 17

10. If the intercept of a line between the coordinate axes is divided by the point (–5, 4) in the ratio 1:2, then find the equation of the line.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 18

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 19

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 20

11. Find the equation of a straight line on which length of perpendicular from the origin is four units and the line makes an angle of 120° with the positive direction of x-axis.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 21

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 22

12. Find the equation of one of the sides of an isosceles right angled triangle whose hypotenuse is given by 3x + 4y = 4 and the opposite vertex of the hypotenuse is (2, 2).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 23

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 24

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 25

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 26

LONG ANSWER TYPE

13. If the equation of the base of an equilateral triangle is x + y = 2 and the vertex is (2, – 1), then find the length of the side of the triangle.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 27

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 28

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 29

14. A variable line passes through a fixed point P. The algebraic sum of the perpendiculars drawn from the points (2, 0), (0, 2) and (1, 1) on the line is zero. Find the coordinates of the point P.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 30

⇒ 2a – 1 + 2b – 1 + a + b – 1 = 0

⇒ 3a + 3b – 3 = 0

⇒ a + b – 1 = 0

⇒ a + b = 1

So, the equation ax + by = 1 represents a family of straight lines passing through a fixed point.

Comparing the equation ax + by = 1 and a + b = 1, we get

x = 1 and y = 1

So, the coordinates of fixed point is (1, 1)

15. In what direction should a line be drawn through the point (1, 2) so that its point of intersection with the line x + y = 4 is at a distance √6/3 from the given point.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 31

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 32

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 33

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 34

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 35

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 36

16. A straight line moves so that the sum of the reciprocals of its intercepts made on axes is constant. Show that the line passes through a fixed point.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 37

17. Find the equation of the line which passes through the point (– 4, 3) and the portion of the line intercepted between the axes is divided internally in the ratio 5 : 3 by this point.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 38

On cross multiplication we get

⇒ -72x + 160y = 768

⇒ -36x + 80y = 384

⇒ 18x – 40y + 192 = 0

⇒ 9x – 20y + 96 = 0

Hence, the required equation is 9x – 20y + 96 = 0

18. Find the equations of the lines through the point of intersection of the lines x – y + 1 = 0 and 2x – 3y + 5 = 0 and whose distance from the point (3, 2) is 7/5.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 39

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 40

Squaring both the sides, we get

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 41

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 42

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 43

19. If the sum of the distances of a moving point in a plane from the axes is 1, then find the locus of the point.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 44

Let the coordinates of a moving point P be (a, b)

Given that the sum of the distance from the axes to the point is always 1

∴ |x| + |y| = 1

⇒ ±x ± y = 1

⇒ – x – y = 1, x + y = 1, -x + y = 1 and x – y = 1

Hence, these equations gives us the locus of the point P which is a square.

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 45

Solution:

Given lines are y – √3|x| = 2

If x ≥ 0, then

y – √3x = 2 ….. (i)

If x < 0, then

y + √3x = 2 ….. (ii)

On adding equation (i) and (ii), we get

y – √3x + y + √3x = 2 + 2

⇒ 2y = 4

⇒ y = 2

Substituting the value of y = 2 in equation (ii), we get

2 + √3x = 2

⇒ √3x = 2 – 2

⇒ x = 0

∴ Point of intersection of given lines is (0, 2)

Now, we find the slopes of given lines.

Slope of equation (i) is

y = √3x + 2

Comparing the above equation with y = mx + b, we get

m = √3

And we know that, m = tan θ

∴ Tan θ = √3

⇒ θ = 60° [∵ tan 60° = √3]

Slope of equation (ii) is

y = – √3x + 2

Comparing the above equation with y = mx + b, we get

m = -√3

And we know that, m = tan θ

∴ Tan θ = -√3

⇒ θ = (180° – 60°)

⇒ θ = 120°

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 46

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 47

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 48

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 49

⇒ (a2 + b2) (a2 + b2) = 2(a2b2)

⇒ a4 + b4 + a2b2 + a2b2 = 2a2b2

⇒ a4 + b4 = 0

Hence Proved

Objective Type Questions

22. A line cutting off intercept – 3 from the y-axis and the tangent at angle to the x-axis is 3/5, its equation is
A. 5y – 3x + 15 = 0

B. 3y – 5x + 15 = 0
C. 5y – 3x – 15 = 0
D. None of these

Solution:

A. 5y – 3x + 15 = 0

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 50

23. Slope of a line which cuts off intercepts of equal lengths on the axes is
A. – 1
B. – 0
C. 2
D. √3

Solution:

A. – 1

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 51

24. The equation of the straight line passing through the point (3, 2) and perpendicular to the line y = x is
A. x – y = 5
B. x + y = 5
C. x + y = 1
D. x – y = 1

Solution:

B. x + y = 5

Explanation:

Given that straight line passing through the point (3, 2)

And perpendicular to the line y = x

Let the equation of line ‘L’ is

y – y1 = m(x – x1)

Since, L is passing through the point (3, 2)

∴ y – 2 = m(x – 3) … (i)

Now, given eq. is y = x

Since, the above equation is in y = mx + b form

So, the slope of this equation is 1

It is also given that line L and y = x are perpendicular to each other.

We know that, when two lines are perpendicular, then

m1 × m2 = -1

∴ m × 1 = -1

⇒ m = -1

Putting the value of m in equation (i), we get

y – 2 = (-1) (x – 3)

⇒ y – 2 = -x + 3

⇒ x + y = 3 + 2

⇒ x + y = 5

Hence, the correct option is (b)

25. The equation of the line passing through the point (1, 2) and perpendicular to the line x + y + 1 = 0 is
A. y – x + 1 = 0
B. y – x – 1 = 0
C. y – x + 2 = 0
D. y – x – 2 = 0

Solution:

B. y – x – 1 = 0

Explanation:

Given that line passing through the point (1, 2)

And perpendicular to the line x + y + 1 = 0

Let the equation of line ‘L’ is

x – y + k = 0 … (i)

Since, L is passing through the point (1, 2)

∴ 1 – 2 + k = 0

⇒ k = 1

Putting the value of k in equation (i), we get

x – y + 1 = 0

Or y – x – 1 = 0

Hence, the correct option is (b)

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 52

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 53

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 54

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 55

Hence, the correct option is (c)

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 56

A. (1, 1)
B. (– 1, 1)
C. (1, – 1)
D. (– 1, –1)

Solution:

D. (– 1, –1)

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 57

28. The distance of the point of intersection of the lines 2x – 3y + 5 = 0 and 3x + 4y = 0 from the line 5x – 2y = 0 is

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 58

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 60

Explanation:

Given two lines are 2x – 3y + 5 = 0 … (i)

And 3x + 4y = 0 … (ii)

Now, point of intersection of these lines can be find out as

Multiplying equation (i) by 3, we get

6x – 9y + 15 = 0 … (iii)

Multiplying equation (ii) by 2, we get

6x + 8y = 0 … (iv)

On subtracting equation (iv) from (iii), we get

6x – 9y + 15 – 6x – 8y = 0

⇒ – 17y + 15 = 0

⇒ – 17y = -15

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 61

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 - Image 62

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *