NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots

To make sure that the answers are correct, it is important to have a dependable resource. We are providing you with the most reliable, detailed and correct NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots, which will assist the students in their examinations. The lesson deals with the procedure and things required to make pots.

The NCERT Solutions for Class 3 are created by our team of experts who follow the solution-structure as per the guidelines of CBSE. The solutions can also be downloaded in PDF format so that students can keep practising and verifying their answers even when they are offline.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots

 

ncert sol class 3 evs chapter 15 making pots
ncert sol class 3 evs chapter 15 making pots

 

Access answers to EVS NCERT Solutions for Class 3 Chapter 15 Making Pots

Question 1:

Why did the crow need a pot?

Answer:

Crow needed the pot so that he can fill it with water, and then use that water to wash his beak.

Question 2:

Who all helped the crow to make the pot?

Answer:

The black-smith, trowel, clay-pit and the potter helped the crow to make the pot.

Question 3:

What things did the potter need?

Answer:

Potter needed clay.

Question 4:

Are there utensils made of clay in your house? Which are these?

Answer:

Yes, a flower vase and a Buddha idol is made of clay at my house.

Question 5:

If someone gives you clay, will you be able make some utensils from it?

Answer:

No, I don’t think that I will be able to make some utensils from the clay.

Question 6:

What will happen if you store water in these pots overnight?

Answer:

If we store water in the clay pots overnight, the pot will break.

Question 7:

We often keep water in a clay pot at home or in the school. Why do these pots not get spoilt by the water?

Answer:

This is because these pots are baked in a kiln which makes the pots stronger.

Question 8:

Have you ever seen bricks or pots being baked in a kiln?

Answer:

No, I have not seen bricks or pots being baked in a kiln.

Question 9:

Long, long ago, when people did not have any pots, what did those people do?

Answer:

They used to store things in banana and pumpkin leaves; and also in pumpkin and watermelon shells.

Question 10:

Why would people have made pots?

Answer:

To store liquids, people would have made pots.

Question 11:

Imagine – one day all the pots disappear from the world. What will happen in your house?

Answer:

We might face trouble in storing food and liquids.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *