NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy

To make sure that your kid is all set for the examinations, we are here with 100% accurate NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy. The solutions have been crafted by our subject-matter experts keeping in mind the standards set by CBSE.

The chapter deals with plants. It discusses how the leaves of different plants and trees are different in shapes, size, colour, margins, etc. In one of the activities, the lesson also asks kids to crush leaves of some of the plants, smell them and find how the leaves of different plants even smell differently!

You can download all the NCERT Solutions for Class 3 EVS in PDF format and let your kid excel in his/her studies.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy

 

ncert sol class 3 evs chapter 2 the plant fairy
ncert sol class 3 evs chapter 2 the plant fairy
ncert sol class 3 evs chapter 2 the plant fairy

 

Access answers to EVS NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy

Question 1:

Can you name the plant on which Didi was sitting?

Answer:

Yes, she was sitting on the grass.

Question 2:

Have you seen a tree with a trunk as thick as the one shown in the picture?

Answer
:

Yes, the Banyan Tree near my house has a trunk as thick as the one given in the picture.

Question 3:

Do all the leaves have similar colours, shapes and margins?

Answer:

No, all the leaves have different colours, shapes and margins.

Question 4:

Collect a few leaves of plants like lemon, mango, neem, basil (tulsi ), mint (pudina) and coriander (dhaniya). Crush the leaves and smell them. Do they all smell alike? Can you identify the leaves just by their smell?

Answer:

No, they don’t smell alike. Yes, some of the leaves can be identified by their smell.

Question 5:

Look at the rubbings made by the others. Are the rubbings of different plants similar?

Answer:

No, the rubbings are different.

Question 6:

Which leaf gave a good rubbing?

Answer:

The leaves which are rough in texture, gave a good rubbing.

Question 7:

In case of which tree was the rubbing of the trunk difficult? Why?

Answer:

Rubbing is difficult of the the trees with soft-textured trunks (for e.g. ashoka, mango tree). This is because the hard textured surfaces are easier to be imprinted by rubbing.

Question 8:

Look at the picture and name the things which have patterns of leaves and flowers on them.

Class 3 EVS Chapter 2 - 1

Answer:

Things which have patterns of leaves and flowers on them are:

Pillow-covers, Wall-painting, bed sheet, mat, curtain, book and the girl’s pant.

Question 9:

You must have seen many plants and trees. How many of them can you name? Write their names.

Answer:

Mango tree, Ashoka tree, Banyan Tree, Peepal Tree, Neem Tree, Guava Tree, Pomegranate Tree, Basil plant, Aloe Vera, etc.

Question 10:

Are there any plants that you have heard of, but never seen? Which ones.

Answer:

Yes, plants like: pineapple, apple, cashew, almond, cactus, etc.

FRIENDSHIP WITH A TREE

Question 1:

What tree is it? Ask some elders if you don’t know.

Answer:

It is a Neem Tree.

Question 2:

Will you like to give your friend a special name? What will you name it?

Answer:

Yes, I will name it as “Green Saviour”.

Question 3:

Does the tree bear flowers or fruits? Which ones?

Answer:

Yes, the tree bears both fruits and flowers.

Question 4:

How do the leaves of the tree look?

Answer:

The leaves are thin and pointed.

Question 5:

Do animals live in the tree? Which ones?

Answer:

Yes, for instance, squirrel, sparrows, etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *