NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 21 talks about the diversity of families. Here in this chapter, children learn about the diversity of different families and how different they are from each other. Here we bring you detailed NCERT Solutions solved by our teachers, which is in line with the updated CBSE EVS syllabus.

The NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 21 provided below include answers to various questions about different types of families and how each family member maintains cordial relations with other members. You can download all the chapters NCERT Solutions for Class 3 EVS in PDF format here and help your child score well in his/her exam.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 21 – Families Can Be Different

NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different
NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different 1
NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different 2
NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different 3
NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 21 Families Can Be Different 4

Access answers to NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 21 here

Question 1:

How did you feel when you could join a group of the required number? Why?

Answer:

It feels great to join a group and become its member. It assures me that I’m still part of the game that is being played.

Question 2:

How did you feel if you could not join any group? Why?

Answer:

I would feel bad and alone if I miss joining any group as I have to leave the game.

Question 3:

Do you like to be with people?

Answer:

Yes, I like to be with people and make new friends every now and then.

Question 4:

With whom do you like to be more?

Answer:

I like to spend time with my sister and friends.

Question 5:

How would you feel if you always had to be alone?

Answer:

I would feel lonely and sad if I always need to be alone.

Question 6:

How are these people related to each other?

Answer:

Gurleen and Nagarajan are parents of Tanya and Samar. Tanya and Samar are siblings.

Sitamma

Question 7:

Who all are there in Sitamma’s family?

Answer:

Sitamma’s family has the following members: Sitamma, her father, mother and younger sister Gitamma, dada, dadi, elder chacha and chachi, younger chacha, bua, tauji and his three children.

Question 8:

How is the relationship between the different people in the family?

Answer:

Sitamma’s father, tauji, elder chacha and younger chacha are four brothers and have one sister, Bua. Tauji is the eldest brother among all five siblings. He is elder to Sitamma’s father, elder chacha is younger to her father and elder to younger chacha. Dada and dadi are their parents and grandparents to Sitamma, Gitamma and tauji’s three children. Sitamma’s mother and elder chachi are co-sisters.

Question 9:

In the last one year what are the changes that happened in the family?

Answer:

In the past one year, taiji passed away and elder chacha recently got married.

Tara

Question 10:

Who takes care of Tara? How?

Answer:

When Tara returns from school, her nana takes care of her. He is the one who feeds her, helps her to do homework and also plays with her.

Question 11:

What are the things the family members do together?

Answer:

During vacations Tara, her amma and nana go to far off places and enjoy themselves.

Sara and Habib

Question 12:

Who all are there in this family?

Answer:

There are three members in the family: Sara, Habib and Habib’s abbu.

Question 13:

Abbu enjoys watching television with the others. Why?

Answer:

Watching tv alone can be boring. This is the reason why Abbu enjoys watching television with others. Meanwhile, he enjoys having a discussion with them as well.

Question 14:

How do the family members enjoy?

Answer:

On holidays, the neighbour’s children come to their house and create a lot of fun. Everybody enjoys together. They play games, go out and at times go for plays and movies.

Totaram

Question 15:

How do Totaram’s family members keep contact with each other?

Answer:

Totaram misses his mother very much. He writes long letters to her. Once a year, Totaram goes to his village to visit his family. This is the way the family members keep in touch with each other.

Question 16:

Which members of Totaram’s family live in the city and which live in the village? Why?

Answer:

Totaram lives with his father, uncle and cousin brothers in a colony in Mumbai. Totaram and his brothers have come here to study. His father and uncle work in Mumbai. Totaram’s mother, dada, dadi, chachi and younger brothers and sisters live in their parental house in the village.

Krishna and Kaveri

Question 17:

How does Krishna take care of his sister?

Answer:

Krishna leaves Kaveri at school just before he goes to college. On returning from college, Krishna and Kaveri eat their food together.

Question 18:

What activities are done together in the family?

Answer:

Krishna, Kaveri and their father live together. In the morning, all of them leave home together. When their father return home in the evening, they cook and eat food together.

Question 19:

What are the things that happen in a family?

Answer:

Given below are the list of things that happen in a family:

  1. People stay together in a family
  2. The family members love and take care of each other.
  3. They cook and eat together.
  4. The entire family watches TV, play games and goes out altogether.
  5. The elders of the family work hard to earn money.
  6. An elder in the family cooks delicious food for other members.
  7. Sometimes, a new member comes into the family.
  8. Sometimes, a family member dies or passes away.
  9. The children go to school and study regularly.

Question 20:

Put a [✔] on those sentences which tell the various things that happen in families.

Answer:

Members of a family often resemble each other. [✔]

The family members love each other very much. [✔]

One becomes a part of a family by being born or getting married into that family. [✔]

Family members often live together in the same house. [✔]

Elders in the family earn money for the family. [✔]

Family members stay together even if there is a fight amongst themselves. [✔]

In a family, children and the old are taken care of. [✔]

Question 21:

Think of some other things about your family and write in the space provided.

Answer:

The elders work hard to earn money for the entire family. They also take care of household chores at home. They love each other and spent quality time with each member of the family especially children and old members.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *