NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 8 Flying High

In order to stay ahead of your competitors, the best way is to be ready in advance. We are here to assist students in their preparations of exams by giving them the most accurate NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 8 Flying High.

The chapter deals with the living creatures that can fly i.e. Birds. It discusses the birds which are often seen in our surroundings, the variations in the shapes of their beaks, etc.

You can download these as well as other subjects NCERT Solutions for Class 3 in PDF format through the link provided.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 8 Flying High

 

ncert sol class 3 evs chapter 8 flying high
ncert sol class 3 evs chapter 8 flying high
ncert sol class 3 evs chapter 8 flying high

 

Access answers to EVS NCERT Solutions for Class 3 Chapter 8 Flying High

Question 1:

On my head I have a crest,

All say I dance the best,

Of my feathers I am proud,

Before the rain I cry aloud
_________.

Answer:

Peacock.

Question 2:

Long and grooved is my tail,

High up in the sky I sail,

I pick and eat all the mice.

The ________ is what you

call me.

Answer:

Eagle

Question 3:

My feathers are green,

My beak’s red,

Guava and green chilli

I’m fed,

I love to imitate people’s voice,

And keep making a lot of

noise ____________________.

Answer:

Parrot

Question 4:

Black are my feathers and

black is my _____________.

kau-kau I do all day long

_________________________.

Answer:

Beak; Crow.

Question 5:

Koohu-Koohu is my sound,

Everywhere I am found,

My sweet voice gives me fame,

_____________ is my name.

Answer:

Koel (Cuckoo)

Question 6:

Dead animals I do eat,

Making places clean and neat,

High up in the _______ I fly,

Vulture is what I’m called by.

Answer:

Sky

Question 7:

My beak is pink, feathers grey,

Guter Ghoo I go on all day,

In houses I make my home,

A _______ is how I’m known.

Answer:

Pigeon

Question 8:

My beak is very special,

I use it like a needle,

Stitching leaves I make my home,

The _______ bird is how

I’m known.

Answer:

Sparrow

Question 9:

Which of the birds mentioned in the lesson have you seen? Write their names.

Answer:

I have seen the following birds- sparrow, eagle, parrot, pigeon and crow.

Question 10:

Now go outside and look for birds on trees, in water, on the ground, in and around bushes. How many birds could you see?

Answer:

I can see 12 birds.

Question 11:

In the table write the names of birds and tick the place where you saw them. If you do not know the names of any bird then write how you would know it.

Answer:

Class 3 EVS Chapter 8 - 1

Question 12:

Given below are pictures of beaks of birds. Look at them carefully. Identify the birds and write their names.

Answer:

Parrot, Crow, Peacock, Eagle, Crane.

Question 13:

Can you move your neck like the owl?

Answer:

No, I cannot move your neck like the owl.

Question 14:

There are some birds which can imitate our voice. Do you know the name of any such bird? Draw its picture in your notebook, colour it and write its name.

Answer:

Parrot can imitate our voice.

Question 15:

Other than birds, which are the other animals that can fly?

Answer:

Mosquitoes, houseflies, honeybees, butterflies, etc.

Question 16:

If you could fly like a bird where would you like to go? What else would you do?

Answer:

I would like to go high up in the sky and see how everything looks from such a height.

Question 17:

What would happen if birds could not fly but only walk on their feet?

Answer:

They would not be able to enjoy the flight in the sky. They will be just like all other land-animals.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *