NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 9 It's Raining

The 9th Chapter of EVS textbook deals with the interesting topic of Rain and the importance of rain for animals and plants. It also contains a poem on Clouds. There are several questions in the textbook and we have answered them all here. These NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 9 It’s Raining provided by us are meticulously designed by our subject-matter experts.

You can refer to NCERT Solutions for Class 3 EVS for answers to other chapters as well. These solutions are downloadable in PDF format so that you can go through them even when you are offline.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 9 It’s Raining

 

ncert sol class 3 evs chapter 9 its raining
ncert sol class 3 evs chapter 9 its raining

 

Access Answers to NCERT Class 3 EVS Chapter 9 It’s Raining

Question 1:

How did Appu know that the banana trees needed water?

Answer:

As the banana trees were dropping, and once watered, the trees became alive; Appu understood that the banana trees needed water.

Question 2:

From where do the plants growing around your house get water?

Answer:

Most of the plants get water from rain. We also water them.

Question 3:

Appu drank water from the river till he was happy. Have you seen animals drinking water? Where?

Answer:

Yes, I have seen cats, dogs and cows drinking water around my house.

Question 4:

Have you ever given water to any animal? If yes, which animal?

Answer:

Yes, I have given water to a cow.

Question 5:

Some animals are not given water by anyone. From where do they drink water?

Answer:

Such animals drink water from ponds, lakes and rivers.

CLOUDS

Question 1:

The poet saw many things in the clouds. Have you ever seen anything in the clouds? What?

Answer:

Yes, I have seen dragon, horse, and bird shapes in the clouds.

Question 2:

What all do the clouds do?

Answer:

Clouds are formed through evaporated water. On condensation, clouds release water and bring rains.

Question 3:

Have you ever seen a rainbow? When can you see a rainbow?

Answer:

Yes, I have seen rainbows twice. Rainbows can be seen when sun rays from behind fall on rain drops.

Question 4:

How do you feel when it rains?

Answer:

I feel extremely happy when it rains.

Question 5:

Apart from clouds, what do you see when it rains?

Answer:

When it rains, it usually is accompanied with thunder, lightning and strong winds.

Question 6:

What happens when it rains?

Answer:

When it rains, the weather becomes very cold. The sky gets dark. Earth releases a soothing fragrance.

Question 7:

When it rains, making paper boats and floating them on water is really fun. Isn’t it?

Answer:

Yes, it is so much fun!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *