Coronary artery Questions With Answers

A condition of the heart wherein the lipid deposition of plaque in coronary arteries causes a serious disease, known as coronary artery disease. It is also referred to as ischemic heart disease. It causes blockages wherein the artery tends to become narrow and rigid furthermore restricting the smooth blood flow to the heart. The most dangerous factor of this disease is that plaque could rupture leading to heart attack causing sudden cardiac death.

1. Coronary artery disease (CAD) can be determined by this test

(a) Cardiac catherization

(b) Electrocardiogram

(c) Treadmill stress test

(d) all of these

Answer: (d)

2. The modifiable risk factor associated with coronary artery disease is

(a) Age

(b) Obesity

(c) Heredity

(d) Gender

Answer: (b)

3. This is one of the symptoms of Coronary artery disease

(a) Sleep problems

(b) Headache

(c) Diarrhoea

(d) Pain or discomfort in the chest, lower jaw or arms

Answer: (d)

4. If a stent is not used in a few cases who have coronary angioplasty done, the artery tends to narrow down or get blocked again in 6 months. This is more likely to happen if:

(a) one smokes

(b) one has unstable angina before the procedure

(c) one has diabetes

(d) all of these

Answer: (d)

5. Coronary angioplasty, part of CAD’s treatment involves:

(a) A new part of artery replaces the blocked section

(b) to expand artery, medication is used

(c) inflation of a tiny balloon inside an artery

(d) None of these

Answer: (c)

6. Doctors place a stent inside the artery during angioplasty. A stent is a

(a) A new fragment of the artery

(b) A wire mesh tube

(c) A cotton tube

(d) A slow-release medicine capsule

Answer: (b)

7. The __________ branches into Circumflex artery and left anterior descendary artery

(a) Left main coronary artery

(b) right marginal artery

(c) Posterior descendary artery

(d) None of these

Answer: (a)

8. One of these is not a symptom of acute coronary syndrome

(a) ST Segment elevation myocardial infarction

(b) Non ST segment elevation myocardial infarction

(c) unstable angina

(d) No episodes of dyspnea

Answer: (d)

9. Ischemia is

(a) restriction of blood supply to tissues

(b) Overflow of blood to tissues

(c) Inadequate deoxygenated blood carrying veins

(d) the medical term for shortness of breath

Answer: (a)

10. This is the role of the coronary artery

(a) to carry blood away from the heart muscles

(b) to supply blood to heart muscles

(c) to supply blood to all parts of the body

(d) none of these

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *