MCQs on Double Circulation for NEET 2020

Double circulation is a pathway followed by blood in which it travels throughout the different organs of the body through the veins and arteries. This type of circulation is carried out in humans.

Double circulation is the most effective circulation wherein blood flows in two pathways:

  • The systematic pathway is involved in carrying oxygenated blood travels from the left side of the heart to all other body parts wherein exchange of nutrients, gases etc occurs, carrying the deoxygenated blood back again to the right side of the heart.
  • The pulmonary pathway is involved in carrying deoxygenated blood from the right side of the heart to the lungs wherein gaseous exchange occurs in the lungs making the blood oxygenated

1. Identify the correct statement about Double circulation.

(A) A double aortic arch is seen in birds and mammals

(b) Double circulation is characteristic of all vertebrates

(c) Blood pressure in the pulmonary circulation is lesser than that of the systemic circulation

(d) The volume of blood in the pulmonary circulation is higher than the systemic circulation at any moment

Answer: (c)

2. The hepatic portal vein drains blood to the liver from ________.

(a) Heart

(b) Kidneys

(c) Intestine

(d) Stomach

Answer: (c)

3. Identify the incorrect statement about Double circulation.

(a) It occurs only in mammals

(b) It occurs in all vertebrates

(c) It is composed of the systemic circulation

(d) It is composed of pulmonary circulation

Answer: (b)

4. Pick the most appropriate statement(s) as part of the explanation for this statement – “Adult human RBCs are enucleated”.

I. Their internal space is available for oxygen transport

II. They are somatic cells

III. They do not need to reproduce

IV. They do not metabolise

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) (I), (III) and (IV)

(d) (III) and (IV)

Answer: (a)

5. Blood pressure in the pulmonary artery is ________.

(a) Same as that in the aorta

(b) Less than that in venae cavae

(c) More than that in the carotid

(d) More than that in the pulmonary vein

Answer: (d)

6. If a  stethoscope is used by doctors for cardiac auscultation, then what will be the second sound for each cardiac cycle?

(a) AV valves open up

(b) AV node receives a signal from SA node

(c) The walls of ventricles vibrate due to flooding in of blood from atria

(d) Semilunar valves shut down after the blood flows from ventricles into vessels

Answer: (d)

7. During which stage the blood pressure is maximum in the human aorta?

(a)Systole of the left atrium

(b) Systole of the left ventricle

(c) Diastole of the right atrium

(d) Diastole of the right ventricle

Answer: (b)

8. Which of the following immediate procedure is carried out, when a  patient with myocardial infarction is admitted to the hospital?

(a) Statins

(b)Penicillin

(c) Cyclosporin – A

(d) Streptokinase

Answer: (d)

9. Systemic circulation in the cardiac system refers to

(a) carry red oxygenated blood

(b) carry blood to the left side of the heart

(c) carry blood to the right side of the heart

(d) carry oxygenated blood from the lungs to the heart

Answer: (c)

10. Oxygenated blood in the cardiac system

(a) leaves from the right side of the heart

(b) leaves from the left side of the heart

(c) enters lungs from the heart

(d) does not leave the lungs

Answer: (b)

Test your knowledge with important MCQs on Symptoms of Hyperthyroidism In Females. Explore more MCQs on different NEET related topics at BYJU’S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *