MCQs On Law Of Equilibrium And Equilibrium Constant

Equilibrium or classical thermodynamics is primarily about learning the macroscopic properties of equilibrium matter. A detailed description of the equilibrium will be provided later; in this case, it is sufficient to define it as a time-independent state, as a column of resting air, in the absence of any flow of matter, energy, charge or momentum. Thermodynamics has also applied by adding equilibrium to the concept of reversible processes; they form a special class of idealized systems, called a continuum sequence of equilibrium states. The most precise concentration values of the components of a reaction mixture that be calculated for the state of chemical equilibrium. Therefore, the chemical equilibrium state refers to the minimum thermodynamic potential with respect to the chemical structure, which is the number of molecules of one form into another.

1. Could BF3 acidity be clarified using one of the following concepts?

  1. Arrhenius concept
  2. Bronsted Lowry concept
  3. Lewis concept
  4. Bronsted Lowry as well as Lewis concept

Answer: (c)

2. What will be the value of pH of 0.01 mol dm-3 CH3COOH (Ka = 1.74 x 10-5)?

  1. 3.4
  2. 3.6
  3. 3.9
  4. 3.0

Answer: (a)

3. Which of the following options will be correct for the stage of half completion of the reaction A ⇌ B?

  1. Go = 0
  2. Go > 0
  3. Go < 0
  4. Go = – RT ln 2

Answer: (a)

4. What should be the correct order of the gas, acetone and ether vapour concentration at 30. Considering that water has a maximum boiling point among these compounds, and that ether has a minimum boiling point?

  1. water > ether > acetone
  2. water < acetone < ether
  3. ether < acetone < water
  4. acetone < ether < water

Answer: (b)

5. What is the pH of the resulting solution when equal volumes of 0.1M NaOH and 0.01M HCl are mixed?

  1. 7.0
  2. 1.04
  3. 12.05
  4. 2.0

Answer: (c)

6. Which one of the following species cannot act as both Bronsted acid and base?

  1. H2O
  2. HCO3
  3. HSO4
  4. NH2

Answer: (d)

7. Which of the following salts will give the highest pH in the water?

  1. KCl
  2. NaCl
  3. Na2CO3
  4. CuSO4

Answer: (c)

8. The aqueous solution of NH4Cl is

  1. alkaline
  2. acidic
  3. neutral
  4. none of these

Answer: (b)

9. For acidic solution

  1. pH = 7
  2. pH < 7
  3. pH > 7
  4. None of these

Answer: (b)

10. The oxidation number of Cr in K2CrO4 is

  1. +6
  2. -6
  3. +8
  4. -8

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *