MCQs on Types of Bonding and Forces in Solid

In solids, molecules are tightly packed and only oscillate about their fixed positions. Nature of bonding and forces that hold particles (atom, molecules, ions, etc.) together in a solid explain its properties. Solids can be classified as metallic, covalent, ionic or molecular, based on the types of intermolecular forces present in them.

1. The Atoms of solid Ar are held together by

(a) Van der Waals forces

(b) Hydrogen bonds

(c) Ionic bonds

(d) Hydrophobic forces

2. Which of the following has the weakest bond?

(a) Ice

(b) Diamond

(c) KCl

(d) Neon

3. Which of the following is the weakest bond?

(a) Ionic bonds

(b) Metallic bonds

(c) Covalent bonds

(d) Van der Waals forces

4. Which of the following has both covalent and ionic bonds?

(a) NaOH

(b) KCl

(c) CH4

(d) SO2

5. In a crystal, covalent molecules are held together by

(a) Dipole-dipole attraction

(b) Hydrogen bonds

(c) Van der Waals attraction

(d) Electrostatic attraction

6. Which of the compounds shows the highest lattice energy?

(a) CsF

(b) KF

(c) RbF

(d) NaF

7. Metallic bonds do not have

(a) Highly directed bonds

(b) Mobile valence electrons

(c) Delocalised electrons

(d) Overlapping valence orbitals

8. Formation of a chemical bond results in

(a) Increase in energy

(b) Decrease in energy

(c) Both

(d) None of the above

9. Small discrete molecules are present in which of the substances?

(a) Copper

(b) CO

(c) Dry ice

(d) Graphite

10. Particles in an ionic crystals are held together by

(a) Nuclear forces

(b) Electrons

(c) Covalent bonds

(d) Electrostatic forces

Answer

1. (a)

2. (a)

3. (d)

4. (a)

5. (c)

6. (d)

7. (a)

8. (b)

9. (c)

10. (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *