MCQs on Amoeba for NEET 2020

Amoeba are eukaryotic entities typically consisting of single-cells. Apart from occurring in Protozoans, they also occur in algae, fungi and other animals; they cannot be formed under one taxonomic category. They have an intrinsic characteristic of modifying their form/shapes mainly by enlarging and pulling back pseudopods.

Amoeba, like other eukaryotic entities, have some salient features. The cellular contents and cytoplasm of such entities are girdled in the cell membrane. The DNA of amoeba is encased in a central cellular compartment known as the nucleus. Amoeba contains special formations known as organelles. These structures carry out a set of functions at the cellular level which is inclusive of transportation of proteins and production of energy.

1. This is not the locomotory organ of protozoa

(a) Flagella

(b) Cilia

(c) Parapodia

(d) Pseudopodia

Answer: (c)

2. In Amoeba, excretion occurs through

(a) Contractile vacuole

(b) Plasmalemma

(c) Parapodia

(d) Nucleus

Answer: (b)

3. Kingdom Protista includes

(a) Amoeba, Euglena, Pseudomonas

(b) Amoeba, Euglena, Escherichia

(c) Amoeba, Euglena, Penicillium

(d) Amoeba, Euglena, Chlamydomonas

Answer: (d)

4. Entamoeba differs from amoeba in not having

(a) Pseudopodia

(b) Nucleus

(c) Contractile vacuole

(d) Ectoplasm

Answer: (c)

5. Amoeba was described in detail by

(a) Aristotle

(b) Rosenhoff

(c) Ronald Ross

(d) Hirshfield

Answer: (d)

6. In Amoeba, nutrition is

(a) Holozoic

(b) Parasitic

(c) Saprobic

(d) Holophytic

Answer: (a)

7. Amoeba was discovered by

(a) Twait

(b) Hofkins

(c) Jenner

(d) Rosenhof

Answer: (d)

8. Living amoeba is

(a) Light green

(b) Pale blue

(c) Translucent

(d) Transparent

Answer: (c)

9. When touched with needle, Amoeba will

(a) Split instantly

(b) Die

(c) Move away

(d) Develop pseudopodia

Answer: (c)

10. Posterior end of Amoeba is characterized by

(a) Amphid

(b) Lack of food vacuoles

(c) Uropygium

(d) Plasmid

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *