MCQs on Bryophyta

Bryophyta is a division of non-vascular terrestrial plants. They consist of mosses, liverworts and hornworts. They are commonly found in moist and shady places. Bryophytes need water to complete their life cycle, so they are also called amphibians of plants.

1. Which among the following is also known as bog moss?

(a) Riccia

(b) Sphagnum

(c) Marchantia

(d) Funaria

2. The thalloid plant body is found in

(a) Marchantia

(b) Sphagnum

(c) Funaria

(d) Salvinia

3. In some of the liverworts, spore dispersal is aided by

(a) elaters

(b) peristome teeth

(c) indusium

(d) calyptra

4. Peat moss is used for transporting plants to distant places because

(a) it is hygroscopic

(b) it reduces transpiration

(c) it is easily available

(d) it serves as a disinfectant

5. Find the true statement about bryophytes

(a) they have chloroplasts

(b) they have archegonia

(c) they are thalloid

(d) all of the above

6. In mosses, meiosis takes place during

(a) gamete formation

(b) antheridia and archegonia formation

(c) spore germination

(d) spore formation

7. A characteristic feature of bryophytes is

(a) a dominant and parasitic sporophyte

(b) a dominant and spore-producing gametophyte

(c) a small sporophyte phase, which is dependent on the gametophyte

(d) sporophytes stay for a longer duration

8. The antherozoids of Funaria are

(a) monociliated

(b) biciliated

(c) multiciliated

(d) aciliated

9. All the plants like fern and mosses, which produce spores are grouped under

(a) bryophytes

(b) cryptogams

(c) thallophytes

(d) sporophytes

10. Independent male and female gametophytes are present in

(a) Pinus

(b) mustard

(c) castor

(d) Sphagnum

Answers

1. (b)

2. (a)

3. (a)

4. (a)

5. (d)

6. (d)

7. (c)

8. (b)

9. (b)

10. (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *