MCQs on Endosperm

The endosperm is present in the seed of most of the angiosperms. It stores food and provides nourishment to the growing embryo. The endosperm is formed as a result of the triple fusion between the second male gamete and the secondary nucleus. Based on the development pattern, endosperms are of three types; cellular, nuclear and helobial.

1. The primary endosperm nucleus is

(a) tetraploid

(b) triploid

(c) diploid

(d) haploid

2. The white edible part of maize is

(a) pericarp

(b) seed coat

(c) endosperm

(d) seed

3. The polar nuclei and male gamete fuse to form

(a) secondary nucleus

(b) zygote

(c) triple fusion

(d) PEN

4. The outermost proteinaceous layer of maize endosperm is called

(a) pericarp

(b) epidermis

(c) aleurone

(d) tunica

5. Glyoxysomes are present in

(a) root hairs

(b) palisade cells of leaf

(c) endosperm of wheat

(d) endosperm of castor

6. The sunflower embryo has

(a) 3 cotyledons

(b) 2 cotyledons

(c) single cotyledon

(d) cotyledon is absent

7. If the endosperm cell of a dicot plant contains 30 chromosomes, find the number of chromosomes present in the root cells of the plant

(a) 40

(b) 10

(c) 20

(d) 15

8. Which one of the following dicot plant lacks cotyledon

(a) Ranunculus

(b) Cuscuta

(c) Pistia

(d) Dianthus

9. Which of the tissue culture will form a triploid plant

(a) endosperm

(b) pollen

(c) megaspore

(d) ovule

10. In the angiosperms, the endosperm is formed

(a) before fertilization

(b) after fertilization

(c) along with fertilization

(d) None of the above

Answer

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (d)
6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *