MCQs on Famine for NEET

An extensive scarcity of food is known as famine which is brought about by various factors that include inflation, crop failure, war scenarios, imbalance in the population or any of the government schemes. The process of famines is usually followed or accompanied by episodes of starvation, malnutrition, epidemics and increase in the rate of mortality. In world history, every colonized continent of the world has gone through the adversity of famine.

1. The condition wherein there is no enough food in a region to feed people is known as ______.

(a) Drought

(b) Famine

(c) Monsoon

(d) Thunderstorm

Answer: (b)

2. Which of the following are the result of the droughts, flooding, increased population and unequal distribution of food?

(a) Malaria

(b) Typhoid

(c) Famine

(d) Dengue fever

Answer: (c)

3. Which of the following is linked with the self-starvation in preventing type anorexia nervosa/binge-eating?

(a) Eating only certain food types

(b) Not being bothered about weight gain

(c) Not eating to help control weight gain

(d) Regularly engaging in purging activities to help control weight gain

Answer: (d)

4. What happens when a person goes hungry for a long period of time?

(a) They may be more prone to disease

(b) They may be stunted in height

(c) Affects brain functioning

(d) All of these

Answer: (d)

5. How many children in the middle and low-income areas can be affected by Vitamin A deficiency?

(a) 1/2

(b) 1/3

(c) 1/4

(d) 1/8

Answer: (b)

6. WFP stands for _______.

(a) World Food Program

(b) Wild Fire Protection

(c) Wild Fauna Protection

(d) Wild Food Program

Answer: (a)

7. Individuals with bulimia have a perceived lack of control over their eating pattern and are often reported to _________.

(a) Low self-esteem

(b) High levels of self-disgust

(c) High levels of depression

(d) All of the above

Answer: (d)

8. The lesions to which part of the brain in animal research have been shown to cause appetite loss leading to self-starvation syndrome

(a) Amygdala

(b) Cerebellum

(c) Basal ganglia

(d) lateral hypothalamus

Answer: (d)

9. The Body Mass Index(BMI) measure depicts that one can be considered as overweight with a BMI of:

(a) 45-59.9

(b) 25-29.9

(c) 20.9-30.9

(d) 55-69.9

Answer: (b)

10. In the event of starvation, after consumption of glycogen and fats, the next nutrient that is to be consumed is

(a) starch

(b) cellulose

(c) proteins

(d) adenosine triphosphate

Answer: (c)

Test your knowledge with important MCQs on Famine. Explore more MCQs on different NEET related topics at BYJU’S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *