MCQs on Ketogenesis

Ketogenesis is the process of catabolism of fatty acid and ketogenic amino acids. Energy is released in the process and ketone bodies are also produced. Excess ketone bodies may lead to ketoacidosis. Ketogenesis is the preferred mode to derive energy, when there is less amount of carbohydrate in the diet, e.g. during starvation or fasting.

1. Brain derives energy from ketogenesis, if glucose is

(a) less

(b) high

(c) constant

(d) zero

2. Which of the following amino acids are exclusively ketogenic?

(a) Asparagine

(b) Threonine

(c) Proline

(d) Leucine

3. Activated fatty acid is transported to mitochondria from cytosol by

(a) Creatinine

(b) Carnitine

(c) Creatine

(d) Clathrin

4. Ketone bodies are formed from

(a) Acetone

(b) Acetyl CoA

(c) Acetoacetate

(d) HCl

5. When the rate of synthesis of ketone bodies is more than its utilization, it leads to

(a) colour blindness

(b) diabetes

(c) anaemia

(d) ketonemia

6. Urine of a person contains abnormal quantities of ________ during prolonged fasting

(a) amino acids

(b) ketones

(c) glucose

(d) fats

7. Ketogenesis occurs primarily in ______ of liver cells

(a) Mitochondria

(b) Cytosol

(c) Endoplasmic reticulum

(d) Golgi apparatus

8. Organs that can utilise energy formed in ketogenesis are

(a) Brain

(b) Skeletal muscle

(c) Heart

(d) All of the above

9. Which of the following are ketone bodies

(a) acetoacetate

(b) acetone

(c) ꞵ-hydroxy butyrate

(d) all of the above

10. Which of the following produce acetyl CoA directly

(a) Lysine

(b) Phenylalanine

(c) Isoleucine

(d) Alanine

Answer

1. (a)

2. (d)

3. (b)

4. (b)

5. (d)

6. (b)

7. (a)

8. (d)

9. (d)

10. (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *