MCQs on Lichens for NEET 2020

Found mostly in the terrestrial part of the world, lichens are in fact two entities operating as a single entity which is a stable pne. They comprise a fungus surviving in a symbiotic relationship with an algae. Where the fungal partner is he mycobiont, the non-fungal partner is the photobiont containing chlorophyll.

1. This is a crutose lichen

(a) Peltigera

(b) Usnea

(c) Rhizocarpon

(d) None of the above

Answer: (c)

2. Most of the scientists deem the algal-fungal relationship in lichens as helotism. Helotism is a

(a) master-master relationship

(b) master-slave relationship

(c) a kind of mutualism

(d) a kind of symbiotic association

Answer: (b)

3. Majorly, lichens are the pollution indicators of

(a) CO

(b) Mercury

(c) NO2

(d) SO2

Answer: (d)

4. The symbiotic association of algae and fungi is known as

(a) Mycorrhiza

(b) lichen

(c) Mycoplasma

(d) Both (a) and (b)

Answer: (b)

5. Vegetative reproduction in lichens takes place by

(a) isidia

(b) soredia

(c) fragmentation

(d) all of the above

Answer: (d)

6. In the studies on the atmospheric pollution, lichens are important as they

(a) can readily multiply in polluted atmosphere

(b) are very sensitive to pollutants

(c) efficiently purify the atmosphere

(d) can also be grown in greatly polluted atmosphere

Answer: (b)

7. This lichen is pioneer in xerosere

(a) fruticose lichen

(b) foliose lichen

(c) crustose lichen

(d) leprose lichen

Answer: (c)

8. A common phycobiont in lichens are

(a) Cetraria

(b) Microcystis

(c) Trebouxia

(d) Oedogonium

Answer: (c)

9. Reindeer moss is a lichen known as

(a) Usnea

(b) Rocella

(c) Cladonia

(d) Parmelia

Answer: (c)

10. This about lichens is incorrect

(a) Lichens are indicators of pollution

(b) They grow rapidly about 2cm every day

(c) Some species are eaten by reindeers

(d) They have symbiotic relationship between alga and fungus

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *