MCQs on Penicillium

Penicillium are saprophytic fungi. They are commonly known as blue-green mould. They belong to Ascomycota. The mycelium consists of highly branched, multinucleated and septate hyphae. Chains of conidia are present terminally, which gives it a brush like appearance. Asexual spores are produced exogenously and sexual spores, i.e. ascospores are formed endogenously. They are an important source for the production of antibiotics and organic acids.

1. Filaments of fungi, which have thread-like appearance are called

(a) Hyphae

(b) Sporangium

(c) Conidia

(d) Mycorrhiza

2. Penicillium belongs to

(a) Deuteromycetes

(b) Phycomycetes

(c) Ascomycetes

(d) Basidiomycetes

3. Formation of dikaryon is characteristic of

(a) Phycomycetes

(b) Basidiomycetes

(c) Ascomycetes

(d) Both (b) and (c)

4. Penicillium camemberti and Penicillium roqueforti are known for

(a) causing disease to animals

(b) causing disease to plants

(c) imparting flavour to cheese

(d) none of the above

5. Penicillium is used in the production of

(a) antibiotics

(b) cheese fermentation

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

6. Number of ascospores formed in each ascus of Penicillium is

(a) 4

(b) 8

(c) 12

(d) 16

7. The fruiting body (ascocarp) of Penicillium is

(a) Apothecium

(b) Cleistothecium

(c) Perithecium

(d) Acrostroma

8. Which of the following is true about conidiophores of Penicillium?

(a) binucleate and colourless

(b) binucleate and pigmented

(c) multicellular and branched

(d) Uninucleate and colourless

9. Which one of the following is known as blue mould?

(a) Penicillium

(b) Rhizopus

(c) Mucor

(d) Aspergillus

10. Asexual spores produced terminally on hyphae are called

(a) Meiospores

(b) Anthospores

(c) Sporangiophores

(d) Conidia

Answer

1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (c)
6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *