MCQs on Plant Hormones

Plant hormones or phytohormones are the single molecules synthesized within plants occurring in extremely low concentrations. Some major plant hormones are – Auxin, Gibberellin, Ethylene, Abscisic acid and Cytokinin

1. Indole-3-acetic acid is the most common naturally occurring plant hormone of _______ class

(a) Gibberellin

(b) Auxin

(c) Ethylene

(d) Cytokinin

Answer: (b)

2. This hormone is not a growth inhibitor

(a) Dormin

(b) Absiccic acid

(c) Ethylene

(d) IAA

Answer: (d)

3. ___________ is a gaseous plant hormone

(a) IBA

(b) Ethylene

(c) Absiccic acid

(d) NAA

Answer: (b)

4. A widely used rooting hormone is

(a) 2,4, -D

(b) NAA

(c) 2,4,5 – T

(d) Cytokinin

Answer: (b)

5. The leaf defoliator utilized in the Vietnam war by the USA known as “Agent Orange” was

(a) 2,4, -D and 2,4,5 – T

(b) Ethylene

(c) 2,4, -D and NAA

(d) 2,4,5 – T, ethylene and NAA

Answer: (a)

6. Transport of auxin is

(a) non-polar

(b) symplast

(c) apolplast

(d) polar

Answer: (d)

7. Formation of the nodule is induced by

(a) IAA

(b) NAA

(c) IBA

(d) Both (a) and (c)

Answer: (a)

8. This is the precursor of Indole-3-acetic acid

(a) Methionine

(b) Tryptophan

(c) Glycine

(d) Isopentynyl pyrophosphate

Answer: (b)

9. This bioassay is used to detect the presence of auxin

(a) Only tobacco pith culture

(b) Tobacco pith culture and Avena curvature test

(c) Tobacco pith culture and Split pea stem curvature test

(d) Split pea stem curvature test and Avena curvature test

Answer: (d)

10. Which of these in not a function of auxin

(a) inducing callus formation

(b) inducing dormancy

(c) enhancing cell division

(d) maintaining apical dominance

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *