MCQs on Reptilia

Reptiles are characterized by the presence of epidermal scales and cornified skin. They do not have an external ear. They are mostly terrestrial and creep or crawl. They are poikilothermic and oviparous animals.

1. Find the correct statement about class Reptilia

(a) dry and cornified skin, epidermal scales and absence of external ears

(b) marine habitat, endoskeleton is cartilaginous and have placoid scales

(c) fresh-water habitat, bony endoskeleton and air-bladder for buoyancy

(d) moist skin and body is devoid of scales, the ear is represented by the tympanum

2. Reptilian ancestry of birds can be indicated by

(a) Eggs with the calcareous shell

(b) four-chambered heart

(c) scales on their hindlimb

(d) presence of crop and gizzard

3. Find the correctly matched pairs

(i) Sea Urchin – parapodia

(ii) Obelia – Metagenesis

(iii) Crocodile – four chambered heart

(iv) Lemur – thecodont

(a) (ii), (iii) and (iv)

(b) only (i) and (ii)

(c) (i), (iii) and (iv)

(d) only (i) and (iv)

4. Uricotelism is found in

(a) frogs and toads.

(b) birds, land reptiles and insects

(c) mammals and birds

(d) fish and freshwater protozoans

5. Aquatic reptiles are

(a) ammonotelic

(b) ureotelic

(c) ureotelic over land

(d) ureotelic in water

6. Animals that get most affected by change in the environmental temperature are

(a) aquatic

(b) homeothermic

(c) poikilothermic

(d) desert living

7. Bones of the reptiles are covered by

(a) Keratin

(b) Chitin

(c) Calcium

(d) none of the above

8. Which of the following is a living fossil?

(a) Dinosaurs

(b) Snakes

(c) Tuatara

(d) Lizards

9. The respiratory organ in reptiles is

(a) gills

(b) epidermis

(c) skin

(d) lungs

10. Find the correctly matched pair without any exceptions

(a) Chondrichthyes- cartilagenous endoskeleton

(b) Reptilia- 3 chambered heart with undivided ventricle

(c) Mammalia- viviparous

(d) Chordata- have mouth with a lower and upper jaw

Answer

1. (a)

2. (c)

3. (a)

4. (b)

5. (d)

6. (c)

7. (a)

8. (c)

9. (d)

10. (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *