MCQs on Rhizopus

Rhizopus are saprophytic and parasitic fungi. They are commonly known as bread mould. They contain coenocytic hyphae. Rhizopus species are used to produce alcoholic beverages and chemicals. Some of the species are pathogenic to plants and animals.

1. The cell wall of most of the fungi contains ________.

(a) Hemicellulose

(b) Chitin

(c) Peptidoglycan

(d) Cellulose

2. Absorptive heterotrophic mode of nutrition is present in_______.

(a) Pteridophytes

(b) Bryophytes

(c) Fungi

(d) Algae

3. Zygospore formation is a characteristic feature of_______.

(a) Mucour/ Rhizopus

(b) Puccinia

(c) Alternaria

(d) Penicillium

4. Asexual reproduction in Rhizopus is by the formation of_______.

(a) Zygospores

(b) Motile zoospores

(c) Sporangiospores

(d) Zoogametes

5. Which of the following class does Rhizopus belong to?

(a) Ascomycetes

(b) Chytridiomycetes

(c) Deuteromycetes

(d) Zygomycetes

6. ________ is commonly known as black bread mould.

(a) Rhizobium sp

(b) Rhizopus oryzae

(c) Rhizopus nedosus

(d) Rhizopus stolonifer

7. Sexual reproduction in Rhizopus takes place by fusion of_______.

(a) Two sporangia

(b) Two gametangia

(c) Two gametes

(d) Two hyphae

8. Mycelium of Rhizopus is

(a) Aseptate and multinucleate

(b) Septate and multinucleate

(c) Aseptate and uninucleate

(d) Septate and coenocyte

9. Meiosis occurs in the life cycle of Rhizopus during_______.

(a) Asexual reproduction

(b) Formation of gametangium

(c) Germination of zygospores

(d) Formation of sporangium

10. Asexual reproduction in Rhizopus is by the formation of_______.

(a) Chlamydospores

(b) Aplanospores

(c) Sporangiospores

(d) All of the above

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (d)
6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *