MCQs on Saprophytes For NEET

A saprotroph or saprobe is any entity which feeds on dead matter, hence it is a decomposer. As these saprophytes depend on the matter of dead animals and plants for nutrition instead of producing their own (as seen in autotrophs), they are referred to as heterotrophs. Typically, this mode of nutrition is observed in fungi and bacteria thriving in moist conditions.

1. This can be used to demarcate a facultative parasite

(a) can become a parasite but is actually a saprophyte

(b) can become a saprophyte but is actually a parasite

(c) only requires dead organic matter to sustain

(d) requires a living host inevitably

Answer: (c)

2. Pick the incorrect statement about Fungi

(a) Can be anaerobic

(b) Can be photosynthetic

(c) Can be multicellular

(d) Can be saprophytic

Answer: (b)

3. The reason why there is a close association between fungi and algae in lichen is because the fungus

(a) releases oxygen for algae

(b) fixes atmospheric nitrogen for algae

(c) provides food for algae

(d) provides anchorage, protection and absorption for algae

Answer: (d)

4. Facultative saprophyte is

(a) always a saprophyte

(b) always a parasite

(c) a parasite which may live as a saprophyte

(d) may adapt a parasitic lifestyle

Answer: (c)

5. Lichens are a known combination of fungi and algae where the fungus is

(a) a symbiotic relationship with algae

(b) a parasitic relationship with algae

(c) an epiphytic relationship with algae

(d) a saprophytic relationship with algae

Answer: (a)

6. Fungi are ____________ when they feed on dead organic matter

(a) Saprophytes

(b) Parasites

(c) Dimorphic

(d) None of the above

Answer: (a)

7. Parasitic and saprobiotic mode of nutrition are found in

(a) Fungi

(b) Bacteria

(c) Both (a) and (b)

(d) Viruses

Answer: (c)

8. This one is saprophytic in nutrition

(a) virus

(b) cyanobacteria

(c) fungi

(d) all of these

Answer: (c)

9. When one organism obtains nutrition from the other, the mode of nutrition is

(a) heterotrophic

(b) symbiosis

(c) autotrophic

(d) none of these

Answer: (a)

10. This has a saprophytic mode of nutrition

(a) Mushroom

(b) Leech

(c) lice

(d) roundworm

Answer: (a)

Visit us at BYJU’S NEET for more related articles.

See more:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*