MCQs on Structure of Ear

Ears are responsible for sound perception and maintaining body balance. Ears consist of three main parts; the outer ear, middle ear and inner ear. Cochlea present in the inner ear are auditory organs and contain auditory receptors. Vestibular apparatus maintains the body equilibrium.

1. Which part of the ear has no role to play in hearing but is very important

(a) Ear ossicles

(b) Organ of Corti

(c) Eustachian tube

(d) Vestibular apparatus

2. It receives sound vibration and passes to the eardrum

(a) outer ear

(b) middle ear

(c) inner ear

(d) eustachian tube

3. The border between the middle and inner ear is formed by

(a) incus

(b) oval window

(c) pinnae

(d) tympanic membrane

4. The Organ of Corti is present in

(a) scala vestibuli

(b) scala tympani

(c) scala media

(d) none of the above

5. The membranous labyrinth contains

(a) Cystolymph

(b) Otolymph

(c) Perilymph

(d) Endolymph

6. Find the correct statement about the eustachian tube

(a) connects internal ear to external ear

(b) it equalises pressure between middle ear and outer atmosphere

(c) connects middle ear to pharynx

(d) Both (b) and (c)

7. Find the correct statement about Inner ear

(a) made up of bony and membranous segments

(b) membranous labyrinth encloses bony labyrinth

(c) endolymph surrounds membranous labyrinth

(d) air-filled inner segment

8. Match the following

Column I

Column II

Reissner’s membrane

(i) covered by mucous membrane

Incus

(ii) terminates at the oval window

Tympanic membrane

(iii) separates scala media and scala vestibuli

Scala vestibuli

(iv) anvil-shaped

(a) iii, iv, i, ii

(b) i, ii, iii, iv

(c) iii, i, ii, iv

(d) i, iii, iv, ii

9. Find the incorrect match

(a) Middle ear – amplifies sound waves

(b) Hair cells – present on basilar membrane

(c) Saccule and utricle – maintain static equilibrium

(d) Cristae – perform hearing function

10. The basilar membrane is present between

(a) scala vestibule and scala media

(b) scala media and scala tympani

(c) both (a) and (b)

(d) scala vestibule and scala tympani

Answers

1. (d)

2. (a)

3. (b)

4. (c)

5. (d)

6. (d)

7. (a)

8. (a)

9. (d)

10. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *