MCQs on Down Syndrome

It is a genetic condition resulting when a baby is born with three rather than the typical two copies of chromosome 21. Down syndrome is referred to as ‘Trisomy 21 as there are three copies of chromosome 21.

1. One of this trait is not seen in a person with Down syndrome

(a) High muscle tone

(b) Small stature

(c) Upward slant eye

(d) Short neck

Answer: (a)

2. The number of chromosomes a child with Down syndrome has is?

(a) 45

(b) 46

(c) 47

(d) 48

Answer: (c)

3. Down syndrome is caused due to

(a) bacterial infection

(b) a chromosomal abnormality

(c) Viral infection

(d) lack of oxygen supply to the brain during birth

Answer: (b)

4. Which of these traits is not linked with Down syndrome

(a) Oily skin

(b) Hypotonicity

(c) Simian Crease

(d) Brachycephaly

Answer: (a)

5. This assessment finding would enable a nurse to suspect the presence of Down syndrome in a newborn

(a) Single palmar crease and hypotonia

(b) Short palpebral tissues and flat maxillary area

(c) Prominent scalp veins and a high-pitched cry

(d) Persistent postnatal growth lag and Microcephaly

Answer: (a)

6. Down syndrome is

(a) Sex-linked

(b) Chromosomal

(c) dominant

(d) recessive

Answer: (b)

7. A disease which may result from Down syndrome

(a) Cancer

(b) Cellulitis

(c) Celiac disease

(d) None of these

Answer: (c)

8. Generally, a person with Down syndrome has an IQ of

(a) 20-30

(b) 40-50

(c) 60-70

(d) None of the above

Answer: (b)

9. The chances of an offspring to have Down syndrome __________ with the mother’s age

(a) Decreases

(b) Increases

(c) is not influenced

Answer: (b)

10. There are several variations of Down syndrome with Trisomy 21 accounting for close to 95% of all cases recorded. There is another form of the syndrome that occurs when a segment of the 21st chromosome detaches to attach itself to another chromosome. Its name is

(a) Displacement

(b) Transportation

(c) Translocation

(d) Relocation

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *