MCQs on Animal Cell

Animal cells are eukaryotic cells lacking a cell wall but possess a true, membrane-bound nucleus in addition to other cellular organelles. They show the presence of DNA within the nucleus. Animal cells comprise of organelles and cell structures that are responsible to carry out dedicated functions required for the proper functioning of the cell.

1. Name the non-membrane bound organelle exclusively found only in animal cell

(a) Sphaerosome

(b) Glyoxisome

(c) Centriole

(d) Peroxisome

Answer: (c)

2. If the centromere is located at the proximity of the end of a chromosome, it is known as

(a) Acrocentric

(b) Metacentric

(c) Telocentric

(d) Submetacentric

Answer: (a)

3. Flagella, centrioles, cilia and basal bodies possess evident similar structural elements and arrangements. This can lead to this probable hypothesis

(a) Loss of basal bodies should lead to loss of all cilia, flagella, and centrioles

(b) Disruption of one of these types of structure should necessarily disrupt each of the

others as well

(c) Natural selection for motility must select for microtubular arrays in circular patterns

(d) Motor proteins such as dynein must have evolved before any of these four kinds of

structure

Answer: (c)

4. In the plasma membrane of a few animals, the presence of cholesterol

(a) makes the membrane less flexible permitting it to sustain greater pressure from within the cell

(b) enables the membrane to stay fluid more easily when the temperature of cell drops

(c) enables the animal to remove hydrogen atoms from saturated phospholipids

(d) enables the animal to add hydrogen atoms to unsaturated phospholipids

Answer: (b)

5. Component of plant cell absent in animal cell is

(a) Cytoplasm

(b) Cell membrane

(c) Cellulose

(d) Nucleus

Answer: (c)

6. The association of more than one ribosome with a single molecule of m-RNA complex is known as

(a) Polysome

(b) Polypeptide

(c) Polymer

(d) Polysaccharide

Answer: (a)

7. This cell organelle is responsible to extract energy from carbohydrates to form ATP

(a) Mitochondrion

(b) Lysosome

(c) Ribosome

(d) Chloroplast

Answer: (a)

8. Balbiani rings are the sites of

(a) RNA and protein synthesis

(b) Lipid synthesis

(c) Nucleotide synthesis

(d) Polysaccharide synthesis

Answer: (a)

9. This organism is not an example of eukaryotic cells

(a) Euglena viridis

(b) Escherichia coli

(c) Amoeba proteus

(d) Paramoecium caudatum

Answer: (b)

10. The main arena of different types of cell activities is

(a) Mitochondrion

(b) Nucleus

(c) Cytoplasm

(d) Plasma membrane

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *