Carbon Cycle MCQs for NEET

Carbon cycle is the phenomena wherein carbon compounds are interchanged amongst the geosphere, biosphere, atmosphere, hydrosphere of earth. This cycle depicts movement of carbon in combined and elemental states on earth. It is found in the gaseous state in the atmosphere as carbon dioxide, as graphite and diamond in the elemental form and as carbonates in minerals in the combined state.

1. This factor contributed to carbon cycle

(a) fossil fuel combustion

(b) respiration

(c) photosynthesis

(d) all of these

Answer: (d)

2. The source of carbon to plants in the carbon cycle is

(a) fossil fuels

(b) carbonate rocks

(c) atmospheric carbon dioixde

(d) all of the above

Answer: (c)

3. The role of bacteria in carbon cycle is

(a) Breakdown of organic compounds

(b) Chemosynthesis

(c) Photosynthesis

(d) Assimilation of nitrogen compounds

Answer: (a)

4. In the carbon cycle, the human body returns carbon to the atmosphere through this way:

(a) formation of glucose

(b) waste products

(c) photosynthesis

(d) cellular respiration

Answer: (d)

5. Respiration and photosynthesis are central to this process

(a) nitrogen cycle

(b) phosphorous cycle

(c) carbon cycle

(d) sulphur cycle

Answer: (c)

6. The difference between the phosphorous cycle and carbon cycle lies in the fact that

(a) phosphorous cycle does not include a gaseous phase but carbon cycle does

(b) phosphorous does not enter living entities but carbon enters

(c) phosphorous cycle includes a solid phase, carbon cycle does not

(d) primary reservoir of phosphorous cycle is the atmosphere, but rocks are the primary

reservoirs for carbon cycle

Answer: (a)

7. Most of the global warming is due to the perturbation of which of these cycles?

(a) Global nitrogen cycle

(b) Global carbon cycle

(c) Global water cycle

(d) All of these cycles equally contribute

Answer: (b)

8. This carbon isotope is radioactive and very rare

(a) Carbon – 11

(b) Carbon – 12

(c) Carbon – 13

(d) Carbon – 14

Answer: (d

9. By this method, the majority of carbon moves from the lithosphere to the atmosphere

(a) erosion

(b) deposition

(c) weathering

(d) fossil fuel burning

Answer: (d)

10. These entities sequester most carbon from the atmosphere

(a) Plants

(b) Archae

(c) Bacteria

(d) Insects

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *