DNA structure MCQs for NEET

DNA is a group of molecules carrying and transmitting hereditary characteristics or genetic instructions from parents to offsprings. These are the nucleic acids found in all living entities in the form of RNA or DNA and are formed by the combination of sugar molecules, nitrogenous bases, and phosphate groups associated by different bonds in a sequence. Explore MCQs for DNA structure here.

1. DNA fingerprinting recognizes the differences in

(a) satellite DNA

(b) bulk DNA

(c) Repetitive DNA

(d) both (b) and (c)

Answer: (c)

2. Which of these statements is incorrect with regards to the importance of hydrogen bonding and DNA double helix stability?

(a) specificity of base pairing

(b) favourable tautomeric form of nucleotide bases

(c) contributes to the thermodynamic stability

(d) decreases the entropy

Answer: (d)

3. In this type of DNA replication, of the two newly formed molecules, one is purely a new one and the other is an old one

(a) dispersive

(b) conservative

(c) semiconservative

(d) both (b) and (c)

Answer: (c)

4. The process of DNA replication is affected by an enzyme known as

(a) Mutase

(b) Ligase

(c) Polymerase I

(d) Ribonuclease

Answer: (c)

5. A DNA molecule in which both strands have radioactive thymidine is permitted to replicate in an environment that contains non-radioactive thymidine. What is the right number of DNA molecules which possess some radioactive thymidine post three duplications

(a) one such molecule

(b) two such molecules

(c) four such molecules

(d) eight such molecules

Answer: (b)

6. If the DNA strand has nitrogenous base sequence ATTGCC, the mRNA will have

(a) ATTGCA

(b) UGGACC

(c) UAACGG

(d) ATCGCC

Answer: (c)

7. The type of coiling in DNA is

(a) Zig-zag

(b) Left-handed

(c) Opposite

(d) Right-handed

Answer: (d)

8. In DNA, the enzyme which breaks the H2 bonds is

(a) Ligase

(b) Helicase

(c) Topoisomerase

(d) Polymerase

Answer: (b)

9. The total DNA comprises of what amount of cytoplasmic DNA in cells

(a) 95-99%

(b) 65-75%

(c) 45-50%

(d) 1-5%

Answer: (d)

10. The bases are held together in a DNA double helix by hydrogen bonds. These bonds are

(a) Ionic bonds

(b) Covalent bonds

(c) Non-covalent bonds

(d) Van der Waals forces

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *