Ecosystem‌ MCQs for NEET

An ecosystem is the functional and structural unit of ecology wherein entities interact with each other and their surroundings. It can be defined as a community of lifeforms in concurrence with that of the abiotic or non-living factors and components that interact with each other.

1. In an ecosystem, which one of the following types of entities occupies more than one trophic level

(a) Frog

(b) Phytoplankton

(c) Zooplankton

(d) Fish

Answer: (d)

2. The rate at which food energy is assimilated at the trophic level of consumers is known as

(a) Gross primary productivity

(b) Net primary productivity

(c) Secondary productivity

(d) None of the above

Answer: (c)

3. Limitations of ecological pyramids involve all these statements, except

(a) they assume a simple food chain and do not consider food webs

(b) in the ecological pyramids, saprotrophs are not given any place

(c) they do not take into account the same species belonging to two or more trophic levels

(d) they do not represent relationships between organisms at different trophic levels

Answer: (d)

4. This entity will be the first one to colonize a bare rock

(a) Herbs and shrubs

(b) Annual plants

(c) Lichens

(d) Perennial plants

Answer: (b)

5. During ecological succession

(a) types and numbers of animals remain constant

(b) establishment of a new biotic community is fast in its primary phase

(c) predictable and gradual changes in species composition take place in a given area

(d) changes lead to a community that is in near equilibrium with the environment and is

referred to as pioneer community

Answer: (c)

6. This ecosystem has the maximum biomass

(a) Grassland ecosystem

(b) Pond ecosystem

(c) Lake ecosystem

(d) Forest ecosystem

Answer: (d)

7. These are the primary producers of the deep-sea hydrothermal vent ecosystem

(a) blue-green algae

(b) coral reefs

(c) chemosynthetic bacteria

(d) green algae

Answer: (c)

8. This is a characteristic feature of cropland ecosystem

(a) Absence of weeds

(b) Ecological sucession

(c) least genetic diversity

(d) absence of soil entities

Answer: (c)

9. At the producer level, if 20J of energy is trapped, then how much energy will be available to a peacock as food in the subsequent chain?

Plant -> Mice -> Snake -> Peacock

(a) 0.2 J

(b) 0.02 J

(c) 0.002 J

(d) 0.0002 J

Answer: (b)

10. Match from the columns and pick the correct option

Column I

Column II

Earthworm

Pioneer species

Succession

Detritivore

Ecosystem service

Natality

Population growth

Pollination

A

B

C

D

(a)

1

2

3

4

(b)

4

1

3

2

(c)

3

2

4

1

(d)

2

1

4

3

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *