Kingdom Fungi MCQs for NEET

Fungi are eukaryotic, non-motile and non-vascular entities and are ubiquitous. Though fungi resemble plants, they are not plants. Instead, they are more closely related to animals. Fungi for a matter of fact are of huge economic importance showing diversity in habitat and morphology. Some of these are rusts, puffballs, truffles, morels, moulds, yeasts etc.

1. This fungi division includes ‘Club fungi’

(a) Zygomycota

(b) Deuteromycota

(c) Basidiomycota

(d) Ascomycota

Answer: (c)

2. This group is used to represent pathological fungi

(a) Penicillium

(b) Truffles, mushrooms and morels

(c) Smuts, rusts and moulds

(d) All of the above

Answer: (c)

3. The fungi which derive their food directly from dead organic matter are known as

(a) Predators

(b) Decomposers

(c) Mutualists

(d) Parasitic fungi

Answer: (b)

4. What is the name of the special hyphal tips through which parasitic fungi absorb nutrients directly from the cytoplasm of the living host?

(a) Haustoria

(b) Mildew

(c) Constricting ring

(d) All of the above

Answer: (a)

5. Which of these entities is an indicator of the SO2 pollution of air?

(a) Puffballs

(b) Mushrooms

(c) Mosses

(d) Lichens

Answer: (d)

6. The fungal disease – the black rust of wheat is caused by

(a) Melampsora lini

(b) Claviceps purpurea

(c) Puccinia graminis tritici

(d) Albugo candida

Answer: (c)

7. What does ‘Perfect stage’ of a fungus indicate?

(a) indicates that it can reproduce asexually

(b) indicates that it is perfectly healthy

(c) indicates that it is able to form perfect sexual spores

(d) All of the above

Answer: (c)

8. Death angel/death cap (amanita) and Jack O Lantern mushroom are all examples of

(a) Poisonous mushrooms

(b) Edible mushrooms

(c) None of the above

(d) Both (a) and (b)

Answer: (a)

9. Covered smut of Sorghum is caused by

(a) Sphacelotheca sorghi

(b) Sphacelotheca cruenta

(c) Sphacelotheca reiliana

(d) Tolyposporium ehrenbergii

Answer: (a)

10. Oyster mushroom is an example of predator fungi that attacks

(a) Tapeworms

(b) Pinworms

(c) Platyhelminthes

(d) Roundworms

Answer: (d)

1 Comment

  1. This is definitely very useful.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *