Protista Questions With Answers

As per Whittaker, classification of living organisms can be done in the following categories – Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia. Protists are simple eukaryotic organisms that can neither be classified into plants, animals nor fungi. They are unicellular when cellular composition is considered and can be found inhabiting the colony of cells. Most of the protists are found living in water, moist and damp terrestrial habitats or can be found existing as parasites.

1. The protistan genome has

(a) Free nucleic acid aggregates

(b) Membrane-bound nucleoproteins embedded in the cytoplasm

(c) Gene containing nucleoproteins condensed together in a loose mass

(d) nucleoprotein in direct contact with cell substance

Answer: (b)

2. The protist that reproduces both by binary fission and conjugation is

(a) Amoeba

(b) Euglena

(c) Paramecium

(d) Monocystis

Answer: (c)

3. Few protists possess structures to regulate their water content. They are

(a) membranes

(b) Chromatophores

(c) Nuclei

(d) Contractile vacoules

Answer: (d)

4. Protists include

(a) Bacteria, fungi, algae and Bryophyta

(b) Protozoa, algae and fungi

(c) Vascular plants, slime moulds, and fungi

(d) Bacteria, algae, protozoa, and bryophyta

Answer: (b)

5. Pick the wrong statement

(a) Diatoms are primarily produced in the oceans

(b) Diatoms are microscopic and float passively in water

(c) Walls of diatoms are destructible easily

(d) Diatomaceous earth is formed by the cell walls of diatoms

Answer: (c)

6. Micronucleus and macro nucleus are the characteristic features of

(a) Ballantidium and Hydra

(b) Vorticella and Nictothirus

(c) Opelina and Nictothirus

(d) Vorticella and Paramecium

Answer: (d)

7. The cell walls form two thin overlapping shells in which group of organisms such that they fir together

(a) Euglenoids

(b) Dinoflagellates

(c) Slime moulds

(d) Chrysophytes

Answer: (d)

8. Whorling whips are named so because of

(a) Type of nucleus

(b) Mode of movement

(c) Mode of reproduction

(d) Mode of nutrition

Answer: (b)

9. Red tide is caused by

(a) Noctiluca

(b) Ceratium

(c) Gonyaulax

(d) All of the above

Answer: (c)

10. In Dinoflagellates, the reserve food is

(a) Fucoxanthin

(b) Starch

(c) Alginic acid

(d) Mannitol

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *