Stress Hormones Questions With Answers

Stress hormones are the hormones secreted in response to danger, stress or in situations of emergency. These hormones are responsible to initiate a series of reactions to stress which is referred to as ‘fight or flight’ responses. In humans, there are three main stress hormones: cortisol, adrenaline, noradrenaline

1. This hormone is produced under condition of stress which stimulates glycogenolysis in the liver of human beings

(a) Insulin

(b) Thyroxin

(c) Estradiol

(d) Adrenaline

Answer: (d)

2. Fight or flight reactions causes the activation of

(a) the parathyroid glands, leading to increased metabolic rate

(b) adrenal medulla leading to increased secretion of epinephrine and norepinephrine

(c) pancreas leading to a reduction in the blood sugar levels

(d) the kidney, causing suppression of the renin-angiotensin-aldosterone pathway

Answer: (b)

3. After trying for several years, a couple finally learnt that they are going to have a baby. They are experiencing this type of stress

(a) Strain

(b) Anxiety

(c) Distress

(d) Eustress

Answer: (d)

4. This part of the autonomic nervous system provides the body with energy for the fight-or-flight response

(a) Central nervous system

(b) Sympathetic nervous system

(c) Peripheral nervous system

(d) Parasympathetic nervous system

Answer: (b)

5. A real or perceived challenge or threat which causes the body to produce a response is a(n)

(a) injury

(b) phobia

(c) stressor

(d) frustration

Answer: (c)

6. The hormone released by the adrenal glands allows the body to make energy more readily available from the stored nutrients

(a) ACTH

(b) Cortisol

(c) Epinephrine

(d) Norepinephrine

Answer: (b)

7. When danger or stress is perceived/experienced, this response occurs in the body

(a) Exhaustion

(b) Adaption

(c) Fight-or-flight

(d) Resistance

Answer: (c)

8. This branch of science investigates the relationship between stress and the nervous and immune systems

(a) Neurolinguistics

(b) Sociology

(c) Adaptive immunology

(d) Psychoneuroimmunology

Answer: (d)

9. All of the following is true about the hormone epinephrine except that it

(a) is released by the pituitary gland

(b) is also known as adrenaline

(c) is secreted by the adrenal gland

(d) prepares the body for action

Answer: (a)

10. The primary hormone responsible for stress-related physiological responses, such as an increase in heart rate is

(a) insulin

(b) cortisol

(c) epinephrine

(d) thyroxin

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *