Transcription In Eukaryotes Questions With Answers

The cell nuclei is the site for transcription in eukaryotes. The process then advances to the three sequential phases – initiation, elongation and termination. In order for the eukaryotes to bind to the promoter region and then help recruit the appropriate polymerase. However, the polymerase that is responsible for transcribing mRNA is RNA polymerase II.

1. The enzyme required for transcription is

(a) RNAase

(b) DNA polymerase

(c) RNA polymerase

(d) Restriction enzymes

Answer: (c)

2. Transcription is the transfer of genetic information from

(a) DNA to RNA

(b) DNA to mRNA

(c) mRNA to tRNA

(d) tRNA to mRNA

Answer: (b)

3. Sigma factor is a component of

(a) DNA ligase

(b) DNA polymerase

(c) Endonuclease

(d) RNA polymerase

Answer: (d)

4. The main function of tRNA with regards to protein synthesis is

(a) Proof reading

(b) identifies amino acids and transports them to ribosomes

(c) Inhibits protein synthesis

(d) all of the above

Answer: (b)

5. One end of tRNA matches genetic code in three-nucleotide sequences known as

(a) codon

(b) genetic code

(c) blunt ends

(d) anti codon

Answer: (d)

6. The longest primary transcript is generated by

(a) dystrophin gene

(b) tintin gene

(c) neuromedin u

(d) centromere protein A

Answer: (a)

7. A DNA sequence is read by RNA polymerase that produces complementary antiparallel RNA strand known as

(a) hexa transcript

(b) secondary transcript

(c) primary transcript

(d) tertiary transcript

Answer: (c)

8. Which of these subunits of RNA polymerase is totally required to initiate transcription

(a) alpha (α)

(b) sigma (σ)

(c) omega (ω)

(d) beta (β)

Answer: (b)

9. In both prokaryotic and eukaryotic cells, the synthesis of protein chains is initiated with

(a) Arginine

(b) Methionine

(c) Serina

(d) Valine

Answer: (b)

10. In eukaryotes, in order to initiate transcription

(a) RNA strand must be present

(b) RNA polymerase must be present

(c) Core promoter sequence must be present

(d) None of these

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *