MCQs on Structural Organization in Plants and Animals

Structural organization in animals or any other lifeform for that matter at the fundamental level remains the same. In other words, the basic constituency of life form on earth is a cell. The cellular composition may be different but cells form the basis of life. A cluster of cells performing a specialized, similar function is referred to as a tissue, a group of tissues performing a function is an organ and several organs carrying out a dedicated task are referred to as an organ system.

1. This statement about epithelial tissue is incorrect

(a) epithelial cells rest on a cellular basement membrane splitting it from underlying

connective tissues

(b) covers the external body surface and the internal surface of some organs

(c) adjacent cells are held by cell junctions with very little extracellular material

(d) No blood vessels that supply nutrients to the epithelial cells

Answer: (a)

2. The large amoeboid cells found in areolar tissue and are also part of our innate immune system are known as:

(a) Mast cells

(b) Macrophages

(c) Adipocytes

(d) Fibroblasts

Answer: (b)

3. What are the glands referred to as when secretary granules leave cells by exocytosis with no loss of other cellular material

(a) Merocrine

(b) Holocrine

(c) Autocrine

(d) Apocrine

Answer: (a)

4. In humans, bipolar neurons are found in

(a) Spinal cord

(b) Brain

(c) Olfactory epithelium

(d) Embryonic phases

Answer: (c)

5. This about Periplaneta americana is incorrect

(a) Mosaic vision

(b) Excretion by structures – malphigian tubules

(c) Paurometabolous development

(d) Hemolymph delivers oxygen to tissues

Answer: (d)

6. This structure has dense irregular connective tissue

(a) Cartilage

(b) Ligaments

(c) Tendons

(d) Skin

Answer: (d)

7. In the bodies of complex animals, the most widely distributed and abundant tissue is

(a) Neural

(b) Muscular

(c) Connective

(d) Epithelium

Answer: (c)

8. Sperms are stored in which part of the reproductive system in male cockroaches

(a) Mushroom glands

(b) Seminal vesicles

(c) Testes

(d) Vas deferens

Answer: (b)

9. The role of the gap junction is to

(a) separate two cells from each other

(b) Prevent substances from leaking across a tissue

(c) Carry out cementing to keep adjacent cells together

(d) Enable communication between adjoining cells by connecting the cytoplasm for quick

ion transfer, small molecules and some large molecules

Answer: (d)

10. In comparison with humans, the erythrocytes in frogs are

(a) nucleated along with the presence of haemoglobin

(b) no nucleus but with haemoglobin

(c) few and very much small

(d) nucleated and without haemoglobin

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *