MCQs on Porifera

Commonly referred to as sponges, Poriferans are characterized by the presence of a feeding system that is distinctive amongst animals. They are the least complicated, simplest form of animal entities on the planet. These entities have no mouth but have tiny, minuscule pores on their exterior walls from where water is taken in. Cells in the sponge walls drain out water as water is being pumped throughout the body and out from the other larger openings. Water flow in the sponges is unidirectional. There are three body types that sponges have, they are – leuconoid, asconoid and syconoid.

1. This about sponges is true

(a) one mouth, innumerable exits

(b) innumerable mouths, one exit

(c) large spacious stomach

(d) spicules are composed of chitin

Answer: (b)

2. _____________ is the name of the dried skeleton of ‘Venus flower basket’

(a) Euplectella

(b) Euspongia

(c) Leucosolenia

(d) Spongila

Answer: (a)

3. Members of phylum Porifera are

(a) Mostly freshwater animals but few are marine entities

(b) Mostly marine animals but few are freshwater entities

(c) Exclusively freshwater animal

(d) Exclusively marine animals

Answer: (b)

4. Animals lacking excretory, respiratory and circulatory structures are

(a) Sponges

(b) Tapeworms

(c) Liver fluke

(d) Threadworms

Answer: (a)

5. These are ‘multicellular grade’ entity

(a) Vertebrates

(b) Sponges

(c) Prokaryotes

(d) Coelenterates

Answer: (b)

6. The group of animals to which Sycon belongs can be best described as

(a) Multicellular having tissue organization, but not a body cavity

(b) Unicellular or acellular

(c) Multicellular with a gastrovascular cavity

(d) Multicellular without any tissue organization

Answer: (d)

7. Collared, flagellated cells that cover large parts of the inner chambers of sponges, helping water circulation to continue are

(a) Porocytes

(b) Choanocytes

(c) Amoebocytes

(d) Pinacocytes

Answer: (b)

8. This is a flagellated larva of Leucosolenia

(a) Maggot

(b) Kedia

(c) Planula

(d) Parenchymula

Answer: (d)

9. Poriferan evolution from protozoans is evidenced by animals such as

(a) Paramecium

(b) Euglena

(c) Chlamydomonas

(d) Proterospongia

Answer: (d)

10. The chamber common to all the types of the canal system of sponges is

(a) Excurrent canal

(b) Radial chamber

(c) Incurrent canal

(d) Paragastric cavity

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *