Species Diversity Questions With Answers

Species diversity is used to refer to the variety of species found in a particular region/area. At the most basic level, it is the biodiversity. Species diversity includes all the species that range from plants to various microbes. It is interesting to note that no two individuals of the same species are exactly the same. For instance, take human beings. They vary immensely in almost every aspect.

1. The following practice has led to the maximum damage to the diversity of Indian forests

(a) Block cutting

(b) Selective harvesting

(c) Jhum cultivation

(d) Taungya cultivation

Answer: (c)

2. Plant species on the verge of extinction as a result of over-exploitation is

(a) Gloriosa

(b) Centella

(c) Podophyllum

(d) All of the above

Answer: (c)

3. This endangered animal is the source of the world’s finest, lightest, warmest and the most expensive wool – the shahtoosh

(a) Cheetal

(b) Kashmiri goat

(c) Nilgai

(d) Chiru

Answer: (d)

4. This group of vertebrates comprises of the highest number of endangered species

(a) Fishes

(b) Birds

(c) Reptiles

(d) Mammals

Answer: (d)

5. Indri-indri lemur is found in

(a) India

(b) Sri lanka

(c) Madagaskar

(d) Mauritius

Answer: (c)

6. This is not under situ conservation

(a) Botanic Garden

(b) National park

(c) Statuary

(d) Biosphere reserve

Answer: (a)

7. One of the endangered species of the Indian medicinal plants is

(a) Garlic

(b) Ocimum

(c) Nependenthes

(d) Podophyllum

Answer: (d)

8. Siberian crane is a regular visitor of bird sanctuary

(a) Bharatpur (Rajasthan)

(b) Ranaganathittu (Karnataka)

(c) Lalbagh (Karnataka)

(d) Vedanthangal (T.N)

Answer: (a)

9. Sacred groves are useful in

(a) Preventing soil erosion

(b) generating environmental awareness

(c) conservation rare and threatened species

(d) year-round flow of water in rivers

Answer: (c)

10. Species very near to extinction if conservation measures are promptly not take up are

(a) Rare species

(b) threatened species

(c) endangered species

(d) vulenrable species

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *