Accelerometer Questions

What is an Accelerometer?

A device was invented to measure the acceleration or vibration of motion of a structure, which is termed an Accelerometer. So, basically, the accelerometer is an electromechanical device that measures the acceleration forces. Such forces can be static like gravitational force or, maybe, dynamic, as in the case of mobile devices. Accelerometers are actively used in many electronics today, and it plays an active role in a wide range of functionalities.

Read More: Accelerometer

Important Questions on Accelerometer

1) What among the following is measured using an accelerometer?

a) Distance

b) Velocity

c) Acceleration

d) Mass

Correct Answer: Option (c)

Explanation: The accelerometer is an instrument that measures the acceleration in any given axes. The measured acceleration can be integrated over time to obtain velocity and distance.

2) If the instrument is accelerated upward with an acceleration of 8g then what will the output given by the instrument be?

a) 6.5g

b) 6g

c) 9g

d) 5g

Correct Answer: Option (c)

Explanation: If the accelerometer is accelerated upward with an acceleration of 8g, then (a-G) = 8g – (-1g), and the device reads 9g. Since, an accelerometer measures acceleration of the vehicle, therefore it must be revised for the gravitational effect of Earth.

3) A torque coil and pick off reinforced by a flexure is used among the following accelerometers to measure acceleration?

a) Micro Electro Mechanical System

b) Mechanical

c) Vibrating Beam

d) Flexure Pivot

Correct Answer: Option (d)

Explanation: It is the flexure pivot accelerometer that is most frequently used in aircraft systems. The sensitive element comprises a torque coil and a pick off reinforced by a torsional spring.

4) Why do accelerometers that contain fluid damping display reduced damping?

a) Density

b) the State of Fluid

c) Thermal characters

d) Pressure

Correct Answer: Option(c)

Explanation: Accelerometers containing fluid damping exhibit reduced bandwidth and extra thermal sensitivity due to fluctuations in fluid characteristics.

5) For proof mass sensing and rebalancing, what silicon do accelerometers use?

a) Pivot

b) Metalized wafers

c) Flexure

d) Single-crystal silicon frame

Correct Answer: Option(b)

Explanation: Metalized wafers are used to enclose proof mass and hinges made with single crystal silicon.

6) Which among the following situations results in the rectification of vibration inputs?

a) Low Voltage

b) Heating

c) Low Current

d) High Voltage

Correct Answer: Option(b)

Explanation: Due to rebalancing current, heating of torquer coil can lead to rectification of vibration inputs. A pulse rebalances torquer preserves constant heating.

7) Accelerometer is the measurement of _____

a) Energy/time

b) Velocity/time

c) Angle/time

d) Height/time

Correct Answer: Option(b)

Explanation: The amount of the change in velocity divided by time is an accelerometer. Example, a bus accelerating from a halt to 60mph in 60 seconds will have an acceleration (60/6) of 10mph.

8) What is the use of an accelerometer in laptops?

a) To protect hard drives from damage

b) To rotate the screen

c) To get the linear acceleration

d) To get the angle on the monitor

Correct Answer: Option(a)

Explanation: Accelerometer in laptops guards the hard drives from damage. While in use if the laptop were to drop suddenly, then the accelerometer detects the sudden free fall and instantly turns off the hard drive.

9) What are the parts that are present in the accelerometer sensor?

a) capacitor sensor

b) piezoelectric effect, analog display, digital display

c) piezoelectric effect and capacitor sensor

d) Capacitor sensor, digital display

Correct Answer: Option(c)

Explanation: The accelerometer comprises many different parts and works in many ways, two of which are piezoelectric effect and the capacitive sensor.

10) Which axis accelerometer is generally used in IOT?

a) 1- axis

b) 2- axis

c) 3- axis

d) Combination of all

Correct Answer: Option(c)

Explanation: It uses a 3-axis accelerometer. It detects alignment, vibration, tap, double tap, fall, slope, motion, positioning, and shock.

Practice Questions

  1. Define Accelerometer.
  2. Explain the working of the Piezoelectric accelerometer.
  3. What is Capacitive Accelerometer?
  4. What are the uses of Accelerometer?
  5. Explain the working of Accelerometer.

Stay tuned with BYJU’S to learn more about Physics and its chapters, download BYJU’S – The Learning App.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class