Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Centripetal Acceleration Questions

Centripetal acceleration is described as the characteristic of the motion in which an object moves in a circular path. Any object that transverses in a circular path with an acceleration vector directed towards the centre of that circle is called centripetal acceleration.

Acceleration can be measured in metres per second.

Read more: Centripetal Acceleration

Important Centripetal Acceleration Questions with Answers

1. Centripetal force is the force acting towards the _____ of the circular path.

  1. Sides
  2. Centre
  3. Edges
  4. None of the above

Answer: b) Centre

Explanation: The centripetal force is the force acting towards the centre of the circular path.

2. Centripetal force is given by the formula:

  1. \(\begin{array}{l}F={mv^{2}}+{r}\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}F=\frac{mv}{r}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}F=\frac{4}{mv^{2}}\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}F=\frac{mv^{2}}{r}\end{array} \)

Answer: d)

\(\begin{array}{l}F=\frac{mv^{2}}{r}\end{array} \)

Explanation: Centripetal force formula is given by the formula

\(\begin{array}{l}F=\frac{mv^{2}}{r}\end{array} \)
.

3. Turning a car is an example of _______.

  1. Oscillatory motion
  2. Air resistance force
  3. Linear motion
  4. Centripetal force

Answer: d) Centripetal force

Explanation: Turning a car is an example of centripetal force. Due to the friction between the road and tyres, the centripetal force causes the car to turn in a circular path.

4. Acceleration is the change in _____.

  1. Distance
  2. Displacement
  3. Velocity
  4. None of the above

Answer: c) Velocity

Explanation: Acceleration is the change in velocity.

5. The unit of centripetal acceleration is ______.

  1. m.s-2
  2. m.s2
  3. m.s
  4. m-2.s

Answer: a) m.s-2

Explanation: The unit of centripetal acceleration is m.s-2.

6. The centripetal acceleration dimensional formula is ______.

  1. M2L1T0
  2. M0L1T-2
  3. M2L2T0
  4. M0L1T-1

Answer: b) M0L1T-2

Explanation: The centripetal acceleration dimensional formula is M0L1T-2.

7. Choose the right answer: The centripetal acceleration and the centripetal force have the same direction.

  1. YES
  2. NO

Answer: a) YES

Explanation: Both centripetal acceleration and centripetal force possess the same direction.

8. State true or false: Gravitation is the main force for the planets to orbit around the Sun.

  1. True
  2. False

Answer: a) True

Explanation: Gravity is responsible for the motion of planets around the Sun.

9. Acceleration can be measured in _____.

  1. Metres per second
  2. Watts second
  3. Metres
  4. Joules per second

Answer: a) Metres per second

Explanation: Acceleration can be measured in metres per second.

10. Centripetal indicates towards the _____.

  1. Right side
  2. Left side
  3. Bottom
  4. Centre

Answer: c) Bottom

Explanation: The force which is responsible for the centripetal acceleration is directed toward the centre and hence the name centripetal force.

Practice Questions

  1. Define centripetal acceleration.
  2. What is the dimension formula of velocity?
  3. Give the centripetal acceleration formula.
  4. What is gravitational force?
  5. What is the unit to measure the velocity?
close
close

DOWNLOAD

App NOW